Android N – što sve donosi?

Google je najavio novu verziju Androida za 2016. godinu oznake N, odnosno punog naziva Android N. Prva verzija dostupna je Android N Developer Preview i predstavljena je oko mjesec dana prije Google I/O konferencije na kojoj se obično predstavlja nova verzija Androida, razlog tome je što ova verzija Android N dolazi s puno kompleksnih noviteta. Izdvojili smo neke novitete:

Multitasking tipka

Iako smo naviknuli da ona tipka koja pokazuje kvadrat obično znači listu aplikacija koje rade u pozadini, s novom verzijom Android N, izgleda da ako dva puta stisnete tu tipku, vrlo lako se prebacujete iz programa u program.

Recimo da je to mobilna varijanta Alt + Tab opcije koju imamo na desktop računalima.

File manager – Explorer

Novi Android N dolazi s poboljšanim i kompleksnijim File managerom. Prvi file manager se pojavio s Android Marshmallow verzijom i od tada korisnicima omogućuje jednostavne funkcioje kao što je kopiranje datoteka i pregled foldera. Novi file manager će omogućavati napredne funkcije slične file exploreru na desktop računalu, zato i dolazi s nazivom Explorer.

Blokiranje pojedinih brojeva

Ako vam pojedini broj dosađuje, bivša djevojka, kolega na poslu, šef… Android N može na razini cijelog sustava blokirati pojedini broj. Znači kada blokirate taj broj, taj broj vas više ne može nazvati, ne može vam ni SMS poruku poslati. Ova postavka će se sinkronizirati s Google računom, tako da ako prijeđete na drugi Android N uređaj, on će znati koji su brojevi blokirani. Također možete blokirati pojedine funkcionalnosti, primjerice možete blokirati broj telefona za pozive ali ne i za SMS poruke.

Do Not Disturb 

Do Not Disturb je korisna opcija u kojoj u pojedinim vremenima, vaš telefon radi u tihom radu. Na Androidu N, Do Not Disturb opcija se može ugasiti kada vam alarm krene zvoniti. Primjerice budite se u 07:00, a DND opcija vam je od 08:00, stoga kada vam se alarm oglasi tada se DND gasi.

Emergency information

S novim Androidom N, možete dodati posebni emergency kontakt, odnosno informacije o osobi koja će se kontaktirati u slučaju da vam je potrebna pomoć, i netko vam ide pomoći i na telefonu vidi koga mora kontaktirati. Tu su proširene informacije poput vrste krvi, alergije, lijekovi, poznate bolesti, da li donirate organe i slično.

Night mode

Night mode je način rada Androida N kada se korisničko sučelje zatamni i jednostavnije koristi u mračnim uvjetima. Primjerice svi volimo pregledavati sadržaj na mobitelu iz kreveta, stoga Nigh mode je idealan za takve situacije.

Optimizacija aplikacija

Pojavom Android 4.4 Kit Kat, svaki puta nakon veće nadogradnje operativnog sustava, vaš Android pametni telefon mora optimizirati postojeće aplikacije. Od verzije Android N, Google preskače taj korak i ubrzava cijelu proceduru otpimizacije aplikacija.

Ostale informacije

Ostale informacije o kojima se priča u novoj verziji Android N su u nastavku, imajte na umu da je ovo verzija za development, možda neke stvari neće biti dostupne u finalnoj verziji:

– Display Size Slider – pod Display opcijama možete podesiti veličinu elemenata na uređaju, osim fontova tu se može poigrati i sa samim aplikacijama

– Manual Display Calibration – kao što ime kaže, kalibracija ekrana

Jedna od stvari koja nam se svidjela je novi Android N wallpaper, ako ga već želite postaviti na svoj telefon, potražite ga ovdje:

View post on imgur.com

i u većoj rezoluciji:

View post on imgur.com

 

Tagged under:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top