Apple opet prvi, Samsung pao na drugo mjesto

Vijest da je Apple u zadnjem kvartalu 2016. godine (Q4 2016.) isporučio na tržište 78 milijuna pametnih iOS telefona, mnoge je iznenadila. No upravo ta vijest znači da je udio Applea na tržištu pametnih telefona porastao za 18%, što znači da je trenutno Apple vodeći proizvođač pametnih telefona, što se tiče broja isporučenih uređaja na tržište. Do nedavno, to mjesto je držao Samsung, koji je pao na drugo mjesto.

Prema Neilu Mawstonu, direktoru istraživačke kuće Strategy Analytics, Apple je imao najbolju godinu ikada, dok je u isto vrijeme Samsung imao veliki problem s modelom Galaxy Note7 kojeg su zbog baterije morali povući s tržišta. Upravo zbog toga, Samsung je zabilježio pad prodaje.

Samsung je u Q4 2016. godine isporučio 77.5 milijuna pametnih telefona, što je pad od 5% u odnosu na isto razdoblje pretprošle godine (Q4 2015.), a to znači da je 2015. godine u tom periodu isporučio 81.3 milijuna pametnih telefona.

Ako ćemo pogledati cijelu 2016.-tu godinu, Samsung i dalje dominira s 20.8% tržišnog udjela pametnih telefona, odnosno 309 milijuna isporučenih uređaja. Apple se nalazi na drugom mjestu sa 215.4 milijuna isporučenih uređaja i 14.5% tržišnog udjela.

Samsung će se ubrzo vratit, posebice s najavama novog Samsung Galaxy S8 modela koji ćemo uskoro vidjeti na tržištu.

Ukupno tržište pametnih telefona naraslo je za 3% u odnosu na 2015. godinu. Ukupno 1.5 milijarda pametnih telefona isporučena je na tržište tijekom  2016.te godine.

 

 

Tagged under: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top