BlackBerry najavio da više neće proizvoditi nove modele

BlackBerry je objavio vrlo tužnu vijest, više neće proizvoditi i dizajnirati nove BlackBerry modele. Podsjetimo za one mlađe, BlackBerry je bio jedan od najvažnijih proizvoda početkom ovog stoljeća, za svojom jedinstvenom uslugom, korisnicima je omogućio jeftino primanje i slanje e-mailova i internet, bilo gdje u svijetu. BlackBerry je također bio lider u sigurnosti, gdje je razmjena poruka kroz BlackBerry servere bila iznimno sigurna.

Iako ovo nije kompletan kraj ovog pionira mobilne industrije, naime BlackBerry je objavio da on neće raditi na dizajnu novih uređaja i da će to prepustiti partnerima. Možemo slobodno reći da je najviše zaslužan Apple za kraj BlackBerrya. Predstavljanjem prvog iPhonea, mnogi vlasnici BlackBerrya su napustili taj brand i kupili iPhone. Prema izjavio CEO-a Johna Chena, BlackBerry planira zaustaviti interni razvoj hardwarea.

Prvi BlackBerry predstavljen je davne 1999. godine, radilo se o modelu 850. Orginalni BlackBerry uređaji RIM 850 i RIM 857 koristili su DataTAC mrežu a 2003. godine predstavili su prvi pravi smartphone koji je mogao primati push emialove, sms-ove, internet faxove i pregledavati internet. BlackBerry se probio na tržištu tako da se fokusirao na jednu stvar – email, i u tome postao nezamjenjiv asistent svima u poslovnom svijetu. Jednostavno početkom 2000. godine niste mogli primati i slati mailove na tako učinkovit način ako niste imali BlackBerry uređaj.

blackberry-cell-phones-5

Prvi BlackBerry uređaj imao je monokromatski ekran te kvalitetnu QWERITY tipkovnicu. BlackBerry je također uveo inovativno kretanje kroz sadržaj i meni, a to je bio scroll wheel postavljen sa desne strane uređaja. Trackwheel je kasnije zamijenjen sa trackballom na sredini tipkovnice.

Što se tiče hardwarea, BlackBerry je prošao razne procesore, modeli poput Bold 9000 imali su XScale procesor radnog takta 624 MHz, poznati Curve 8520 imao je 512 MHz, a prvi modeli su imali čak i Qualcomm 3250 procesor radnog takta 80 MHz. Raniji modeli BlackBerrya imali su i Intelove procesore.

Mike Lazaridis

mike_lazaridis

Mihal Mike Lazaridis osnivač BlackBerrya rođen je 1961. godine i  Grčko-Kanadskog je porijekla. Lazaridis je bio Co-Chairman i Co-CEO BlackBerrya od 1984. do 2012. godine, također suosnivač je Quantum Valley Investments kompanije gdje je pokazao veliki interes u quantum računala i tehnologiju. Mike Lazaridis je 17-ti najbogatiji Kanađanin.

Jedan od najpoznatijih korisnika BlackBerrya je bio i sad uskoro bivši predsjednik SAD-a, Barrack Obama koji je prilikom ulaska u Bijelu Kuću dobio i posebno napravljen BlackBerry sa mnogim sigurnosnim mogućnostima.

obama-blackberry-zoom

Obama BlackBerry

Zadnji test BlackBerrya koji smo mi imali, bio je izvrstan BlackBerry Bold 9780 – test BlackBerry Bold 9780.

Koliko god je BlackBerry priča tragična, ona zapravo priča o tome da na tržištu nema emocija. Iako su bili pioniri komunikacija koje danas postaju aktualne (WhatsApp, Viber, Messenger..), nisu se snašli u naglom zaokretu mobilne industrije sa fizičkih QWERTY tipkovnica na zaslone osjetljive na dodir koji su postali popularni dolaskom iPhonea. Druga stvar koja je pomogla potonuću BlackBerrya bila je nedovoljna inovacija na polju multimedije i kamere.

BlackBerry je zadržao čvrsti stav koji se kasnije pokazao potpuno krivim, a to je da je BlackBerry poslovni uređaj, i da poslovni korisnici ne trebaju dobru kameru i multimedijalne sposobnosti pametnog telefona. BlackBerry je jednostavno bio u krivu, došao je iPhone s iTunes mogućnosti i dosta dobrom i jednostavnom kamerom, i svi poslovnjaci su prešli na iPhone.

Nama je žao što smo ispratili jednog tech giganta, i uvijek ćemo se rado prisjećati izvrsnih BlackBerry proizvoda.

Pitanje dana: Jeste li imali BlackBerry mobitel? Koji je bio i kada je to bilo? 
Podijelite s nama svoj komentar na fb.com/mobileplaceinfo

 

Tagged under: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top