Da li brišete svoje podatke na telefonu prije prodaje?

Onog trenutka kada odlučite svoj “stari” Android pametni telefon zamijeniti novim, većina korisnika (a mi preporučamo da svi), rade tzv. Factory reset telefona. Na Android OS-u to se nalazi u Postavkama, pod Privacy ili zasebna opcija Backup & Reset. Tada obično odabiremo opciju – Wipe all data, ili Delete all data. Pri tome imajući na umu da smo napravili backup svojih podataka – fotografije, video, kontakti i slično.

Tvrtka Avast, napravila je kratko istraživanje, kupila je 20 rabljenih Android pametnih telefona na internet. Svi ti Android telefoni bili su vraćeni na tvornicke postavke i sve je bilo izbrisano, no Avast je mogao napravit recovery osobnih podataka, i došao do skoro svih podataka vlasnika tih telefona.

Stvar je zapravo tehničke prirode, Android se ponaša kao i PC. Onog trenutka kada izbrišete podatke, ti podaci su samo označeni da se trebaju izbrisati, odnosno preko njih snimiti novi podaci. No ako vi izbrišete 5 GB podataka, ali ne stavite novih 5 GB podataka, zapravo ti podaci su jos u sustavu, spremni na recovery. Tako je Avast otkrio preko 40.000 fotografija, 1.500 fotografija djece, 750 fotografija zena bez odjeće, 250 fotografija golih muškaraca, 1.000 Google search historya, 750 e-mailova i SMS poruka itd..

Naravno, Avast ima rješenje za to, aplikaciju za potpuni wipe podataka. Mi bismo vam preporučili drugačije rješenje. Ako imate mogućnost memorijske kartice na vašem pametnom telefonu, iskoristite je, i držite podatke na njoj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Back to top