Gdje je Apple a gdje je Google?

Business Insider je nedavno napisao članak o gubitku rata Applea od Googlea. Iako se iPhone 6 najavljuje iz mjeseca u mjesec, on će ugledat svijetlo tržišta tek na jesen 2014.

S njegovim izlaskom na tržište, Apple će imati puno posla dostići brojke koje idu u prilog Androidu. U zadnjem kvartalu 2013. godine podaci govore kako Android koristi 78% korisnika, a iOS svega 18%. S druge strane IDC donosi još gore prognoze za Apple, u 2014. godini Android će imati 82% korisnika a njih 14% će koristiti iOS.

Iako je Apple izgradio carstvo na aplikacijama, izgleda da ga upravo to tržište aplikacija sada gura u mračni dio tržišta. Izgleda da vise aplikacija izlazi za Android OS a manje za iOS (iako se tu može analizirati i sama kvaliteta aplikacija). Na tržištima koja rapidno rastu, Kina i Azija, Android dominira, no Apple tek ima partnera za igru, China Mobile. S druge strane Apple postaje skup brand za ta tržišta.

Treba uzeti u obzir još jednu stvar, Apple radi proizvod koji će biti najprofitabilniji a ne najdominantniji, stoga sumnjamo da će Apple imati financijskih problema, no ne smijemo zaboraviti i Microsoft Mobile koji će kroz Nokiju sve vise i vise dominirati. Iako smo se do sada već naviknuli na premium telefone iz Applea, proizvođači poput Samsunga, HTC-a, LG-ja i Sonya također daju vrlo kvalitetne premium Android pametne telefone.

Što mislite? Tko gubi bitku? Apple ili Google?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top