mobile-place.info

PoĆØetna arrow Testovi arrow Test HTC TyTN II
Test HTC TyTN II | Ispis |  E-mail
tytnii_frontr 

GSM, GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, WiFi, GPS, Bluetooth….. zvuĆØi  nevjerovatno?

U stvari i nije, bar za HTC. Sve se to nalazi u jednom ureĆ°aju. Nakon uspješnog prvog HTC Wizarda, odnosno Qteka 9100, te još uspješnijeg HTC Tytn-a , pred nama se našao novi HTC Tytn II. Kodnog imena HTC Kaiser, možete ga jos naƦi pod imenima HTC P4500, HTC Tytn II te u T-Mobile varijanti MDA Vario III.  No prvo da pojasnimo ovu seriju odnosno generaciju HTC-ovih komunikatora.

Prvi je bio HTC Wizard poznatiji pod imenima HTC P4300, Qtek 9100, i-mate K-JAM te T-Mobile MDA Vario. Njega je pogonio OMAP850 procesor, takta 195 Mhz s dvije jezgre, operativni sustav bio je Windows Mobile 5.0

Nakon toga je uslijedio HTC Hermes poznatiji pod imenima HTC P4500, Qtek 9600, i-mate JASJAM te T-Mobile MDA Vario II. Njega je pogonio Samsung SC32442A procesor, takta 400 Mhz, s operativnim sustavom Windows Mobile 5.0, uz neke nadogradnje (ovisno o operateru) i Windows Mobile 6.0.

Danas je pred nama HTC Kaiser, poznatiji pod imenima HTC P4450, HTC Tytn II te T-Mobile MDA Vario III. Njega pogoni Qualcomm MSM 7200 procesor, takta 400 Mhz i operativnim sustavom Windows Mobile 6 Professional.


 

 

 

FIZIƈKE KARAKTERISTIKE

HTC Tytn II dolazi u lijepoj crnoj kutiji sa svim potrebnim dodacima i opremom. U kutiji se nalazi: punjaĆØ, USB kabel, stereo slušalice, dodatna stylus olovĆØica, torbica za nošenje te sva potrebna dokumentacija (korisniĆØki priruĆØnik) te instalacijski CD-i. Jedini nedostatak po mome mišljenju je memorijska kartica koja se ne dobiva uz ureĆ°aj, no možda tražim previše.

box   

 

 

 

 

 

Sada nešto o samom ureĆ°aju…

Na prednjoj strani najviše je uoĆØljiv 2.8" 65K TFT ekran u boji, osjetljiv na dodir. Podržava rezoluciju QVGA od 320x240 pixela, iako bi bilo lijepše da je VGA, no zadovoljan sam i s ovim. Iznad ekrana se smjestila kamera za video poziv (VGA) te zvuĆØnik-slušalica.

tytnii_frontr
Ispod ekrana je D-pad, tj. upravljaĆØki joystic, te upravljaĆØke tipke. To su tipke za uspostavljanje i prekid poziva, dvije funkcijske tipke, tipka za otvaranje Inboxa, tipka za otvaranje Internet Explorer te Windows i OK tipka.

S lijeve strane HTC Tytn-a II je kotaĆØiƦ za kruženje po menijima, ispod njega je OK tipka te tipka za glasovni poziv. KotaĆØiƦ je izvrsno smješten, te je ugodno raditi s njim. Pogotovo je koristan u desktop modu. Jedino što mi je nedostajalo je posebna tipka za Communication Manager, no moguƦe je preprogramirati bilo koju tipku na ureĆ°aju, stoga sam to i napravio.

S desne strane se smjestila tipka za ukljuĆØivanje i iskljuĆØivanje, to je nemoguƦe naƦi u mraku jer je povuĆØena u ureĆ°aj, nekako bi bilo logiĆØnije da je na vrhu ureĆ°aja jer meni kao dešnjaku nije baš sjela.  TakoĆ°er s desne strane se smjestila i tipka za ukljuĆØivanje kamere.

Stylus olovĆØica se smjestila na desnom kraju ureĆ°aja te može biti teleskopska ili fiksne duljine.

htc_donja_strana

Na donjem kraju ureĆ°aja smjestio se miniUSB prikljuĆØak (punjenje/podaci) te microSDHC utor za kartice. Uz to nalazi se utor za mikrofon, te tipka za reset.

  Usporedne fotografije - HTC Tytn II i HTC Tytn                                   HTC Tytn II i HP iPAQ 614

htc_tytn_ii-mda_vario_ii_resizedweb

 htc_tyntii-hpipaq614

 Video preview HTC Tytn II


 

  Zadnja strana ureĆ°aja napravljena je od matt plastike te ima gumeni osjeƦaj koji je vrlo ugodan te pomaže da ureĆ°aj baš ne "pleše" po stolu. Uz to nalazi se kamera te LED flash diode i prikljuĆØak za GPS antenu.

Kada povuĆØemo slide ureĆ°aja, na djelu koji sadrži ekran, sa zadnje strane nalazi se utor za sim karticu. Slide je izvrsno napravljen, te vjerujem da Ʀe trajati.

UreĆ°aj je dimenzija 129mm x 59mm x 19mm, ništa posebno kompaktno ali opet ni preveliko, a što se tiĆØe težine, ureĆ°aj je malo teži, 190g s baterijom.

Što se tiĆØe ekrana, veƦ sam napisao da se radi o 2.8" 65K TFT ekranu u boji, naravno osjetljivom na dodir. Oni koji su koristili Pocket PC ureĆ°aje znaju da njihovi ekrani nisu baš “sposobni” prikazati lijepu sliku pod direktnim suncem, no HTC-ov ekran opremljen je transreflektivnom tehnologijom, te je gledanje ekrana puno bolje. Što se tiƦe prikaza boje mnogi su davali primjedbe vezano za “samo” 65k boja, no to je i više nego dovoljno.

HTC TyTN II operemljen je full QWERTY tipkovnicom koja sadrži  41 tipku.  Korisno je što su uveli i status ledice, stoga kada pritisnemo tipku FN(function) pali se mala žuta led lampica, takoĆ°er kada palimo CAPS ista se stvar dogaĆ°a. Vrlo korisno.

 

htc_keyboard

 

Same tipke su ugodne na dodir, te je s njima lagano upravljati. Uz par sms poruka, brzo Ʀete se naviknuti na ovaj koristan dodatak. Jedinu zamjerku bih imao u položaju kada je ekran podignut (laptop stil), onda je teško doƦi do dvije funkcijske tipke, odnosno teže je doƦi nekome debljih prstiju (poput mojih).

 

FUNKCIJE

HTC TyTN II je quad-band GSM/GPRS/EDGE s tri-band HSDPA/HSUPA 3.6 Mbps podrškom koji omoguƦuje prijenos podataka ovisno o dostupnosti mobilnih mreža te jaĆØini sigala koji je kod TyTN II pokazao “3G Tele2” mrežu J.

HTC TyTn II ima  Wireless (WiFi) tehnologiju  koji nam omoguƦuje spajanje na wireless mreže. WiFi tehnologija je vrlo koristna u HTC TyTn II jer nam omoguƦava pristup internetu, naravno samo ako to wireless mreža na koju smo spojeni omoguƦava.

fotke_1

 

 

Pri razgovoru, ĆØistoƦa zvuka je kvalitetna. Mali detalj tokom testa,  ukoliko se nalazite na podruĆØju sa slabim signalom, TyTN II ima tendenciju da prekine razgovor. Ponekad iritirajuƦe no navikli smo se vrlo brzo. Možda je to sluĆØaj samo kod Tele2 mreže koju smo koristili na testu.

Speakerphone je vrlo glasan, što pokazuje i ova tablica:

speaker_phone_test

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sve to napaja se baterijom Li-Po 1350 mAh, koja se pokazala dosta dobrom, no kako se radi o vrlo zahtjevnom ureĆ°aju, nemojte oĆØekivati neku veliku autonomiju. Na normalnom korištenju standby je dva do tri dana. Ukoliko dodamo opsežno korištenje bluetootha i WiFi-a, to se smanjuje na maksimalno 1.5 dan. To su izvrsni rezultati. HTC TyTn II se puni i preko USB kabla koji prikljuĆØite na raĆØunalo, tako da onda neƦete osjetiti manjak autonomije za razliku od tipiĆØnog GSM telefona.

 

OPERATIVNI SUSTAV

Operativni sustav je Windows Mobile 6.0 Pro. Kao i svaki Windows Mobile ureưaj, omoguƦuje kompletno prilagoưavanje mobilnog ureưaja, od samog prikaza do raznih korisnih programa.

HTC je dodao svoj poznati HTC Home screen:

 

fotka_2
 

HTC Home screen je vrlo koristan paket prikaza, s uoĆØljivim i velikim satom, navigira se prstima, te nije potrebno za osnovne funkcije vaditi stylus. Uz to, HTC je  stavio svoju dobro poznatu HTC TouchFLO aplikaciju i tehnologiju. Ukratko, HTC TouchFLO aplikacija nudi moguƦnost da sam ureĆ°aj uoĆØi razliku izmeĆ°u dodira stylus olovĆØicom i prstom, što je korisno naprednim korisnicima kojima je prst puno bolja opcija.

TakoĆ°er za one koji koriste Symbian ili dummy mobilne ureĆ°aje, trebao bih pojasniti da Windows Mobile ureĆ°aj nema tipiĆØan meni, veƦ kao i svaki Windows operativni sustav, nudi Start te kao na desktop raĆØunalu, skupinu programa pod Start menijem.

 

fotka_3

Communication Manager je mjesto na kojem se ukljuĆØuje ili iskljuĆØuje telefon, WiFi, Bluetooth, mjesto svih konekcija. Izvrsno ureĆ°en i jednostavan za korištenje.

comm_manager1

 

ORGANIZATOR I MOBILNI URED

Kako se radi o smartphoneu fokusiranom na poslovne korisnike, naravno da kao takav ureĆ°aj ima izvrsne organizatorske sposobnosti od samog kalendara do ureĆ°ivanja zadataka. Uz to, ukoliko primite neki od office dokumenata, neƦe biti problema s njihovim otvaranjem te editiranjem, jer  HTC TyTN II sadrži Office Mobile, kao i Adobe Acrobat Reader. Za pisanje kratkih zabilježaka, brine se notes koji vrlo jednostavno zapisuje ono što vi stylusom napišete po ekranu. Ukoliko nemate iskustva s pisanjem stylusom po ekranu, trebat Ʀe vam malo vježbe.

fotka_4

 

 

fotka_5  

MULTIMEDIJA

Za multimediju brine se 3 megapikselna kamera s auto fokusom, no nemojte se zavaravati, ova kamera je ĆØisto dodatak poslovnjacima, te uz nedostatak  bljeskalice nije sposobna raditi dobre fotografije pri lošem osvjetljenju, no zato kada je lijep sunĆØan dan, fotografije su izvrsne.

Testna fotografija   

image_003

Testni video

 


 

Video je MPEG4, CIF rezolucije  (352x288 pixela) i to pri brzini od 20 sliĆØica u sekundi. Sam meni kamere je jednostavan i sliĆØan je raznim digitalnim fotoaparatima, lako se navigira i prstima po ekranu. Tu su stalne postavke digitalnih fotoaparata kao što je White balance, Color Effect, Camera modes  (Panorama, Sports, Burst).

Izvrsna opcija je da prilikom slikanja možete spremiti i svoju trenutnu poziciju pomoƦu ugraĆ°enog GPS ureĆ°aja. Zanimljivo i vjerovatno nekome i korisno.

TakoĆ°er tu je i Windows Mobile Media Player, koji je na platformi 6.0 izvrstan. Uz njega HTC je dodao i Audio Manager, vrlo sposoban za organiziranje vašeg glazbenog sadržaja na ureĆ°aju, uz moguƦnost editiranja raznih listi za sviranje itd..

audio_manager1

 

Streaming Media je još jedna aplikacija dodana od strane HTC-a a zadužena je za reprodukciju video materijala sa interneta.

 streaming_media1

 

Što se tiƦe reporodukcije DivX i XviD  video materijala, HTC Tytn II uz 400 Mhz procesor nema nikakvih problema, te je sama kvaliteta reprodukcije vrlo blizu VGA kvaliteti.

INTERNET

Korištenje Interneta na HTC Tytn II je ugodno. Uz instalirani Internet Explorer, Live Messenger  i QWERTY tipkovnicu, trebam li dalje opisivati? Slike govore same za sebe

 

fotka_6
 
 

GPS

Još jedan dodatak je ugraĆ°eni GPS prijamnik te predinstalirani Tom Tom software, naravno uz njega možete instalirati bilo koji Windows Mobile GPS program koji vam odgovara.

tytn-ii-gps

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

ZAKLJUƈAK

HTC TyTN II je jednostavno kompletan ureĆ°aj po svim današnjim standardima. Bilo bi jako teško tražiti zamjerke jer ih nema. Možemo biti zlobni i reƦi da je težina od 190g jako velika, da nema FM radio, da je malo loše smještena On/Off tipka, da je mogao biti i jaĆØi procesor... No to je veƦ ″traženje dlake u jajetu″. UreĆ°aj Ʀe zadovoljiti skoro svakog korisnika, i pružiti mu mnogo ugodnih sati rada.

Zahvaljujemo se Movensu d.o.o, zastupniku HTC-a za Republiku Hrvatsku na ustupljenom ureĆ°aju. 

Movens d.o.o
Cijena ureĆ°aja: 6.498,94 kn

Kontakt:01/6388-040

E-mail: Ova email adresa je zaštięena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

Adresa: RadniĆØka 80,                     Zagreb tower               

              HR-10000 Zagreb

 

   
 
 
 
 
 
 
 
 

Link | E-mail

Komentirajte prvi
RSS komentari

Dodavanje Komentara
  • Primjer pravila za postanje komentara.
  • Drugi primjer pravila za postanje komentara.
  • Još jedan primjer pravila za postanje komentara.
  • Možete dodavati pravila koliko vam je potrebno.
  • Urešuju u jezičnoj datoteci direktno ili kroz Joomla! back-end.
Ime:
E-mail
Website
Naslov:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Komentar:Kod:* Code

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.2

 
« Prethodna   Sljedeęa »