mobile-place.info

Početna arrow Testovi arrow Test HTC TyTN II
Test HTC TyTN II | Ispis |  E-mail
tytnii_frontr 

GSM, GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, WiFi, GPS, Bluetooth….. zvuči  nevjerovatno?

U stvari i nije, bar za HTC. Sve se to nalazi u jednom uređaju. Nakon uspješnog prvog HTC Wizarda, odnosno Qteka 9100, te još uspješnijeg HTC Tytn-a , pred nama se našao novi HTC Tytn II. Kodnog imena HTC Kaiser, možete ga jos naći pod imenima HTC P4500, HTC Tytn II te u T-Mobile varijanti MDA Vario III.  No prvo da pojasnimo ovu seriju odnosno generaciju HTC-ovih komunikatora.

Prvi je bio HTC Wizard poznatiji pod imenima HTC P4300, Qtek 9100, i-mate K-JAM te T-Mobile MDA Vario. Njega je pogonio OMAP850 procesor, takta 195 Mhz s dvije jezgre, operativni sustav bio je Windows Mobile 5.0

Nakon toga je uslijedio HTC Hermes poznatiji pod imenima HTC P4500, Qtek 9600, i-mate JASJAM te T-Mobile MDA Vario II. Njega je pogonio Samsung SC32442A procesor, takta 400 Mhz, s operativnim sustavom Windows Mobile 5.0, uz neke nadogradnje (ovisno o operateru) i Windows Mobile 6.0.

Danas je pred nama HTC Kaiser, poznatiji pod imenima HTC P4450, HTC Tytn II te T-Mobile MDA Vario III. Njega pogoni Qualcomm MSM 7200 procesor, takta 400 Mhz i operativnim sustavom Windows Mobile 6 Professional.


 

 

 

FIZIČKE KARAKTERISTIKE

HTC Tytn II dolazi u lijepoj crnoj kutiji sa svim potrebnim dodacima i opremom. U kutiji se nalazi: punjač, USB kabel, stereo slušalice, dodatna stylus olovčica, torbica za nošenje te sva potrebna dokumentacija (korisnički priručnik) te instalacijski CD-i. Jedini nedostatak po mome mišljenju je memorijska kartica koja se ne dobiva uz uređaj, no možda tražim previše.

box   

 

 

 

 

 

Sada nešto o samom uređaju…

Na prednjoj strani najviše je uočljiv 2.8" 65K TFT ekran u boji, osjetljiv na dodir. Podržava rezoluciju QVGA od 320x240 pixela, iako bi bilo lijepše da je VGA, no zadovoljan sam i s ovim. Iznad ekrana se smjestila kamera za video poziv (VGA) te zvučnik-slušalica.

tytnii_frontr
Ispod ekrana je D-pad, tj. upravljački joystic, te upravljačke tipke. To su tipke za uspostavljanje i prekid poziva, dvije funkcijske tipke, tipka za otvaranje Inboxa, tipka za otvaranje Internet Explorer te Windows i OK tipka.

S lijeve strane HTC Tytn-a II je kotačić za kruženje po menijima, ispod njega je OK tipka te tipka za glasovni poziv. Kotačić je izvrsno smješten, te je ugodno raditi s njim. Pogotovo je koristan u desktop modu. Jedino što mi je nedostajalo je posebna tipka za Communication Manager, no moguće je preprogramirati bilo koju tipku na uređaju, stoga sam to i napravio.

S desne strane se smjestila tipka za uključivanje i isključivanje, to je nemoguće naći u mraku jer je povučena u uređaj, nekako bi bilo logičnije da je na vrhu uređaja jer meni kao dešnjaku nije baš sjela.  Također s desne strane se smjestila i tipka za uključivanje kamere.

Stylus olovčica se smjestila na desnom kraju uređaja te može biti teleskopska ili fiksne duljine.

htc_donja_strana

Na donjem kraju uređaja smjestio se miniUSB priključak (punjenje/podaci) te microSDHC utor za kartice. Uz to nalazi se utor za mikrofon, te tipka za reset.

  Usporedne fotografije - HTC Tytn II i HTC Tytn                                   HTC Tytn II i HP iPAQ 614

htc_tytn_ii-mda_vario_ii_resizedweb

 htc_tyntii-hpipaq614

 Video preview HTC Tytn II


 

  Zadnja strana uređaja napravljena je od matt plastike te ima gumeni osjećaj koji je vrlo ugodan te pomaže da uređaj baš ne "pleše" po stolu. Uz to nalazi se kamera te LED flash diode i priključak za GPS antenu.

Kada povučemo slide uređaja, na djelu koji sadrži ekran, sa zadnje strane nalazi se utor za sim karticu. Slide je izvrsno napravljen, te vjerujem da će trajati.

Uređaj je dimenzija 129mm x 59mm x 19mm, ništa posebno kompaktno ali opet ni preveliko, a što se tiče težine, uređaj je malo teži, 190g s baterijom.

Što se tiče ekrana, već sam napisao da se radi o 2.8" 65K TFT ekranu u boji, naravno osjetljivom na dodir. Oni koji su koristili Pocket PC uređaje znaju da njihovi ekrani nisu baš “sposobni” prikazati lijepu sliku pod direktnim suncem, no HTC-ov ekran opremljen je transreflektivnom tehnologijom, te je gledanje ekrana puno bolje. Što se tiće prikaza boje mnogi su davali primjedbe vezano za “samo” 65k boja, no to je i više nego dovoljno.

HTC TyTN II operemljen je full QWERTY tipkovnicom koja sadrži  41 tipku.  Korisno je što su uveli i status ledice, stoga kada pritisnemo tipku FN(function) pali se mala žuta led lampica, također kada palimo CAPS ista se stvar događa. Vrlo korisno.

 

htc_keyboard

 

Same tipke su ugodne na dodir, te je s njima lagano upravljati. Uz par sms poruka, brzo ćete se naviknuti na ovaj koristan dodatak. Jedinu zamjerku bih imao u položaju kada je ekran podignut (laptop stil), onda je teško doći do dvije funkcijske tipke, odnosno teže je doći nekome debljih prstiju (poput mojih).

 

FUNKCIJE

HTC TyTN II je quad-band GSM/GPRS/EDGE s tri-band HSDPA/HSUPA 3.6 Mbps podrškom koji omogućuje prijenos podataka ovisno o dostupnosti mobilnih mreža te jačini sigala koji je kod TyTN II pokazao “3G Tele2” mrežu J.

HTC TyTn II ima  Wireless (WiFi) tehnologiju  koji nam omogućuje spajanje na wireless mreže. WiFi tehnologija je vrlo koristna u HTC TyTn II jer nam omogućava pristup internetu, naravno samo ako to wireless mreža na koju smo spojeni omogućava.

fotke_1

 

 

Pri razgovoru, čistoća zvuka je kvalitetna. Mali detalj tokom testa,  ukoliko se nalazite na području sa slabim signalom, TyTN II ima tendenciju da prekine razgovor. Ponekad iritirajuće no navikli smo se vrlo brzo. Možda je to slučaj samo kod Tele2 mreže koju smo koristili na testu.

Speakerphone je vrlo glasan, što pokazuje i ova tablica:

speaker_phone_test

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sve to napaja se baterijom Li-Po 1350 mAh, koja se pokazala dosta dobrom, no kako se radi o vrlo zahtjevnom uređaju, nemojte očekivati neku veliku autonomiju. Na normalnom korištenju standby je dva do tri dana. Ukoliko dodamo opsežno korištenje bluetootha i WiFi-a, to se smanjuje na maksimalno 1.5 dan. To su izvrsni rezultati. HTC TyTn II se puni i preko USB kabla koji priključite na računalo, tako da onda nećete osjetiti manjak autonomije za razliku od tipičnog GSM telefona.

 

OPERATIVNI SUSTAV

Operativni sustav je Windows Mobile 6.0 Pro. Kao i svaki Windows Mobile uređaj, omogućuje kompletno prilagođavanje mobilnog uređaja, od samog prikaza do raznih korisnih programa.

HTC je dodao svoj poznati HTC Home screen:

 

fotka_2
 

HTC Home screen je vrlo koristan paket prikaza, s uočljivim i velikim satom, navigira se prstima, te nije potrebno za osnovne funkcije vaditi stylus. Uz to, HTC je  stavio svoju dobro poznatu HTC TouchFLO aplikaciju i tehnologiju. Ukratko, HTC TouchFLO aplikacija nudi mogućnost da sam uređaj uoči razliku između dodira stylus olovčicom i prstom, što je korisno naprednim korisnicima kojima je prst puno bolja opcija.

Također za one koji koriste Symbian ili dummy mobilne uređaje, trebao bih pojasniti da Windows Mobile uređaj nema tipičan meni, već kao i svaki Windows operativni sustav, nudi Start te kao na desktop računalu, skupinu programa pod Start menijem.

 

fotka_3

Communication Manager je mjesto na kojem se uključuje ili isključuje telefon, WiFi, Bluetooth, mjesto svih konekcija. Izvrsno uređen i jednostavan za korištenje.

comm_manager1

 

ORGANIZATOR I MOBILNI URED

Kako se radi o smartphoneu fokusiranom na poslovne korisnike, naravno da kao takav uređaj ima izvrsne organizatorske sposobnosti od samog kalendara do uređivanja zadataka. Uz to, ukoliko primite neki od office dokumenata, neće biti problema s njihovim otvaranjem te editiranjem, jer  HTC TyTN II sadrži Office Mobile, kao i Adobe Acrobat Reader. Za pisanje kratkih zabilježaka, brine se notes koji vrlo jednostavno zapisuje ono što vi stylusom napišete po ekranu. Ukoliko nemate iskustva s pisanjem stylusom po ekranu, trebat će vam malo vježbe.

fotka_4

 

 

fotka_5  

MULTIMEDIJA

Za multimediju brine se 3 megapikselna kamera s auto fokusom, no nemojte se zavaravati, ova kamera je čisto dodatak poslovnjacima, te uz nedostatak  bljeskalice nije sposobna raditi dobre fotografije pri lošem osvjetljenju, no zato kada je lijep sunčan dan, fotografije su izvrsne.

Testna fotografija   

image_003

Testni video

 


 

Video je MPEG4, CIF rezolucije  (352x288 pixela) i to pri brzini od 20 sličica u sekundi. Sam meni kamere je jednostavan i sličan je raznim digitalnim fotoaparatima, lako se navigira i prstima po ekranu. Tu su stalne postavke digitalnih fotoaparata kao što je White balance, Color Effect, Camera modes  (Panorama, Sports, Burst).

Izvrsna opcija je da prilikom slikanja možete spremiti i svoju trenutnu poziciju pomoću ugrađenog GPS uređaja. Zanimljivo i vjerovatno nekome i korisno.

Također tu je i Windows Mobile Media Player, koji je na platformi 6.0 izvrstan. Uz njega HTC je dodao i Audio Manager, vrlo sposoban za organiziranje vašeg glazbenog sadržaja na uređaju, uz mogućnost editiranja raznih listi za sviranje itd..

audio_manager1

 

Streaming Media je još jedna aplikacija dodana od strane HTC-a a zadužena je za reprodukciju video materijala sa interneta.

 streaming_media1

 

Što se tiće reporodukcije DivX i XviD  video materijala, HTC Tytn II uz 400 Mhz procesor nema nikakvih problema, te je sama kvaliteta reprodukcije vrlo blizu VGA kvaliteti.

INTERNET

Korištenje Interneta na HTC Tytn II je ugodno. Uz instalirani Internet Explorer, Live Messenger  i QWERTY tipkovnicu, trebam li dalje opisivati? Slike govore same za sebe

 

fotka_6
 
 

GPS

Još jedan dodatak je ugrađeni GPS prijamnik te predinstalirani Tom Tom software, naravno uz njega možete instalirati bilo koji Windows Mobile GPS program koji vam odgovara.

tytn-ii-gps

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

ZAKLJUČAK

HTC TyTN II je jednostavno kompletan uređaj po svim današnjim standardima. Bilo bi jako teško tražiti zamjerke jer ih nema. Možemo biti zlobni i reći da je težina od 190g jako velika, da nema FM radio, da je malo loše smještena On/Off tipka, da je mogao biti i jači procesor... No to je već ″traženje dlake u jajetu″. Uređaj će zadovoljiti skoro svakog korisnika, i pružiti mu mnogo ugodnih sati rada.

Zahvaljujemo se Movensu d.o.o, zastupniku HTC-a za Republiku Hrvatsku na ustupljenom uređaju. 

Movens d.o.o
Cijena uređaja: 6.498,94 kn

Kontakt:01/6388-040

E-mail: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

Adresa: Radnička 80,                     Zagreb tower               

              HR-10000 Zagreb

 

   
 
 
 
 
 
 
 
 

Link | E-mail

Komentirajte prvi
RSS komentari

Dodavanje Komentara
  • Primjer pravila za postanje komentara.
  • Drugi primjer pravila za postanje komentara.
  • Još jedan primjer pravila za postanje komentara.
  • Možete dodavati pravila koliko vam je potrebno.
  • Uređuju u jezičnoj datoteci direktno ili kroz Joomla! back-end.
Ime:
E-mail
Website
Naslov:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Komentar:Kod:* Code

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.2

 
« Prethodna   Sljedeća »