HUAWEI Mate 20 Series i EMUI 9.0

Huawei Consumer Business Group najavila je dolazak Huawei Mate 20 serije na ekskluzivnom događaju u ExCeL-u u Londonu. Ovo predstavljanje postavlja značajnu prekretnicu u povijesti HUAWEI Mate serije, čime Mate 20 serija označava vrhunac tehnoloških inovacija.

Huawei Mate 20 seriju pokreće Kirin 980, mobilni AI čipset izrađen u 7nm tehnološkom procesu koji donosi unaprjeđenja i inovacije u korisničkom iskustvu, revolucionaran Dual-NPU, novu Leica trostruku kameru s Leica ultra širokokutnim objektivom te AI-poboljšane značajke snimanja video zapisa. Nova HUAWEI 40W SuperCharge tehnologija u tandemu s 15W Bežičnom QuickCharge tehnologijom pruža najbolje korisničko iskustvo, dok za potpuno novo iskustvo HUAWEI Mate 20 serija nosi najnovije izdanje Androida s EMUI 9.0.

Cjelokupna Huawei Mate 20 serija sada obuhvaća pet modela: Huawei Mate 20, Huawei Mate 20 Pro, Huawei Mate 20 X i PORSCHE DESIGN Huawei Mate 20 RS, te prethodno lansirani Huawei Mate 20 Lite koji su dostupni u veličinama od 6,53 inča, 6,39 inča i 7,2 inča.

“Samo kada svaka organizacija, svaka obitelj i svaki pojedinac imaju pristup digitalnom svijetu, tada možemo doista ući u doba inteligencije. Smartphone u toj priči ima ključnu ulogu, upravo jer omogućuje taj pristup. Huawei Mate 20 Serija sastoji se od uređaja koji su uistinu pravi “partneri” potrošača, prateći i osnažujući ih kako bi mogli uživati u bogatijem i ispunjenijem životu s višom inteligencijom, neusporedivim životnim vijekom baterije i snažnim performansama kamere”, izjavio je Richard Yu, Izvršni direktor tvrtke Huawei Consumer BG.

Ključne značajke HUAWEI Mate 20 serije uključuju:

 • Kirin 980, koji ubrzava svakodnevni rad i procese uz pomoć Umjetne Inteligencije (AI)
 • Novu Leica trostruku kameru s Leica ultra širokokutnim objektivom, koja hvata krajolike s prostranom perspektivom i iznimnim detaljima
 • Izvanrednu makro značajku koja omogućava fotografiranje objekata na čak 2,5 cm udaljenosti od objektiva
 • AI filmske značajke koje omogućuju svima snimanje filmskih videozapisa s dramatičnim efektima
 • Vodeću tehnologiju u razvoju baterije pametnih telefona, koja omogućava korisnicima napajanje za više od jednog dana intenzivnog korištenja
 • Najbolje u klasi tehnologije za punjenje, koje omogućavaju brzo punjenje Huawei Mate 20 serije
 • Novu tehnologiju, koja omogućava obrnuto punjenje kompatibilne dodatne opreme te telefona na poleđini Huawei Mate 20 Pro uređaja

Vodeća tehnologija u industriji

7 nanometarski Kirin 980 čipset sastoji se od 6,9 milijardi tranzistora, a cijeli čipset veličine je nokta.
Kirin 980 prvi je čipset koji donosi jezgre temeljene na Cortexu A76, a one su 75 posto snažnije i 58 posto efikasnije od svojih prethodnika. SoC je dizajniran na inovativnoj troslojnoj arhitekturi koja se sastoji od dvije velike jezgre temeljene na Cortexu A76, dvije srednje velike jezgre temeljene na Cortexu A76 te četiri male Cortex A55 jezgre. Jedinstvena arhitektura kombinira izvanredne performanse i efikasnost kroz širok spektar mogućnosti.

Nadalje, Huawei Mate 20 X donosi i revolucionarni sustav hlađenja koji se sastoji od grafena i parnih komora. Ogroman napredak u hlađenju uređaja omogućuje korisnicima da podignu frekvenciju rada CPU-a i GPU jedinice te postignu bolje performanse kod grafički zahtjevnih igara bez značajnog zagrijavanja uređaja. U usporedbi s Kirinom 970, najnoviji čipset opremljen je s CPU koji je za 75% snažniji te GPU koji je 46% snažniji te NPU koji je 226% snažniji.

 

Nova Leica trostruka kamera nudi nove načine snimanja

Osmišljena na temelju napredne kamere iz P20 serije, Huawei Mate 20 serija ponosi se još naprednijom kamerom uz dodatak Leica širokokutnog objektiva kako bi korisnicima omogućila fotografiranje širokokutne perspektive. Novi sustav kamera podržava i makro fotografiranje te donosi jasne fotografije čak i ako su objekti 2,5 cm udaljeni od objektiva. Dodatni širokokutni objektiv i podrška za makro fotografije kompletira set Leica trostruke kamere, čineći je pritom pravom all-round kamerom koja je u svakom trenutku spremna za snimanje u svim uvjetima.

Na Huawei Mate 20 seriji dostupan je i AI Cinema način snimanja. Korisnici na taj način mogu prilagođavati nijanse, zasićenje i svjetlinu svojih videozapisa kako bi prilagodili ugođaj snimke. Tu su i brojne unaprijed zadane postavke poput Vintage, Fresh, Suspense i Background Blur podešavanja. Značajka također podržava i selektivno smanjivanje zasićenja. Koristeći AI, Huawei Mate 20 serija može izolirati ljude iz snimke te smanjiti zasićenost boja oko njih, u potpunosti ističući osobu. AI Spotlight Reel identificira zapise s istom temom i automatski stvara 10-sekundni videozapis. Huawei Mate 20 podržava izvorno 21:9 fotografiranje i snimanje. U usporedbi s klasičnim 16:9 omjerom, 21:9 omjer ima puno širu perspektivu koju je moguće iskoristiti za stvaranje umjetničkih i kinematografskih efekata. Matrix Camera System poprima 4-point dizajn koji uređaju daje jedinstven vizualni identitet prepoznatljiv izdaleka.

Brza tehnologija punjenja

Stvorena za ultimativnu produktivnost, Huawei Mate 20 serija donosi baterije velikog kapaciteta koje će korisnicima omogućiti cjelodnevno korištenje. Huawei Mate 20 dolazi s 4000 mAh baterijom, Huawei Mate 20 Pro s 4200 mAh, a Huawei Mate 20 X donosi nevjerojatnu bateriju kapaciteta 5000 mAh Huawei SuperCharge podržava 40W ekstremno brzo punjenje. Primjerice, kada je Huawei Mate 20 Pro uključen u 40W Huawei SuperCharge adapter, može za 30 minuta napuniti otprilike 70 posto kapaciteta baterije (što je ekvivalent 2940 mAh). Tehnologija brzog punjenja certificirana je od strane TÜV Rheinlanda te je u skladu s njihovim strogim sigurnosnim standardima.

Pokraj napredaka na području žičnog punjenja, Huawei Mate 20 Pro podržava i bežično punjenje putem 15W Huawei Wireless Quick Charge tehnologije. 30 minuta bežičnog punjenja bateriju može napuniti otprilike na 30 posto kapaciteta. (ekvivalent 1300 mAh). Još jedan tehnološki novitet koji donosi Mate 20 Pro je i Wireless Reverse Charging tehnologija koja omogućuje korisnicima da maksimalno iskoriste velik kapacitet baterije svog pametnog telefona te pomoću njega bežično napune druge uređaje. Mate20 Pro prvi je pametni telefon na svijetu koji podržava 4.5 G LTE Cat.21 standard, omogućujući korisnicima da iskuse brzinu preuzimanja do 1.4 Gbps, a ujedno podržava i najbrže Wi-Fi preuzimanje na svijetu, pri čemu se 2GB podataka može preuzeti u roku od 10 sekundi.

EMUI 9.0 poboljšava kvalitetu života

Huawei Mate 20 serija dolazi s EMUI-jem 9.0, pametnim korisničkim sučeljem temeljenim na Androidu P. Kroz samoučeće AI algoritme, integriranu i pametnu alokaciju resursa i visoko optimizirano Android okruženje, EMUI 9.0 omogućava da Huawei nastavi ispunjavati svoje “Born Fast, Stays Fast” obećanje.

EMUI 9.0 uključuje jedinstveni, ergonomski dizajn i uravnoteženi izbornik s postavkama. Nova podrška za navigiranje gestama omogućuje korisnicima da s lakoćom komuniciraju sa svojim uređajima samo tapkajući i povlačeći prstom po ekranu. Također, tu su i nove AI značajke koje omogućuju Mate 20 seriji uređaja izvođenje niza naprednih zadataka, od prepoznavanja objekata do brojanja kalorija kroz oko kamere.

Futuristički dizajn

Dašak prirodnih elemenata nalazi se i na Huawei Mate 20 seriji. Kućište je zaobljeno na svih osam uglova – oduševljavajući pritom izgledom dok istovremeno odlično prijanja u ruci. Matrični poredak kamera na poleđini daje Huawei Mate 20 seriji jedinstveni, futuristički izgled. Poredane u matrici veličine 2×2, kamere i senzori su okruženi ispoliranim metalnim okvirom, rezultirajući avangardnim izgledom koji je uistinu jedinstven. Poleđina Huawei Mate 20 uređaja ima posebnu teksturu postignutu Hyper Optical Pattern tehnologijom, dajući pritom uređajima finoću, ali zadržavajući dugotrajnost, bez klizanja iz ruke te bez otisaka prstiju. Uređaji zadržavaju netaknut izgled čak i uz intenzivno korištenje. Jedinstveni uzorak dostupan je na Midnight Blue modelu.

Dostupnost i cijene

Uređaj Kapacitet i RAM Cijena
HUAWEI Mate 20 4GB + 128GB €799
6GB + 128GB €849
HUAWEI Mate 20 Pro 6GB + 128 GB €1049
HUAWEI Mate 20 X 6GB + 128 GB €899
PORSCHE DESIGN HUAWEI Mate 20 8GB + 256 GB €1695
8GB + 512 GB €2095


EMUI 9.0 Korisničko iskustvo u fokusu

EMUI 9.0 baziran je na najsvježijoj verziji Androida. Posljednja verzija EMUI-ja evolucija je Huaweijeve krilatice “Born Fast, Stays Fast”. Donosi osjetan napredak u performansama kako bi se poboljšalo korisničko iskustvo. Svaki aspekt, od vremena učitavanja aplikacija do glatkoće pri izvođenju zadataka, optimizirani su i podignuti na novu razinu zahvaljujući bezbrojnim poboljšanjima Android platforme. Također, Huawei je omogućio ovu nadogradnju i za nešto starije uređaje te na taj način pokazao da itekako vodi računa i o postojećim korisnicima.

Jednostavnost, ugodnost, konzistentnost

EMUI 9.0 predstavlja i uravnoteženi izbornik s postavkama, a pritom koristi dvosmjerni pristup: istovremeno smanjuje broj stavki u Settings izborniku te dodaje Advanced Tab opciju za pohranjivanje. EMUI 9.0 je od svojeg prethodnika ima 10 % manje opcija, a razlog tome je taj što su brojne stavke reorganizirane kako bi se postigla bolja kategorizacija. Tim postupkom, korisnici dobivaju jednostavniji izbornik dok onima zahtjevnijima ostaju napredne mogućnosti.

Huawei je standardizirao dizajn i značajke EMUI-ja kako bi osigurao da sučelje korisnicima daje najbolje vizualno, ali i funkcionalno iskustvo. Mnoge značajke – poput sata, štoperice i kompasa – redizajnirane su da prate isti stil te pruže veću koheziju i intuitivnost korisnicima.
Kako se aplikacije vrte brže, navigacija je jednostavnija, svaka je interakcija s EMUI 9.0 korisničkim sučeljem pravi užitak jer je ovo najergonomičniji EMUI dosad. Novo sučelje donosi i novi način navigiranja koji uvelike olakšava rad s jednom rukom. Primjerice, navigacija galerijom premještena je na dno ekrana kako bi se korisnicima olakšalo pretraživanje fotografija, albuma, izdvojene multimedije i kartice „istraži“.

Inteligentno iskustvo

S poboljšanim AI mogućnostima, EMUI 9.0 donosi i Spotlight Reel na sve podržane uređaje. Ovoj se naprednoj funkcionalnosti može pristupiti putem aplikacije galerije, a funkcija će iskoristiti AI kako bi automatski generirala 10-sekundnu montažu koja ističe osobe te one potom postaju glavne zvijezde videa.

Dodatno, EMUI 9.0 nudi i dva načina korisnicima da upregnu AI mogućnosti svojih pametnih telefona – HiVision i HiTouch.

HiVision i HiTouch

 • Hi Vision: S HiVisionom korisnici mogu jednostavnije pretraživati web u potrazi za više informacija o stvarima koje ih zanimaju, jednostavno usmjeravajući svoju kameru prema njima. HiVision prepoznaje pejzaže 15 različitih zemalja te 10 milijuna različitih umjetničkih djela. Također, prepoznaje i raznu hranu te može procijeniti kalorijsku vrijednost korisnika koji žele biti svjesni količine kalorija koju unose u organizam.
 • HiTouch: Pali se držanjem dva prsta na fotografiji, a omogućuje korisnicima jednostavniji upit online prodavačima i eCommerce platformama prilikom kupovanja raznih stvari. Opcija može prepoznati više od 120 milijuna stavki s više od 200 eCommerce platformi i službenih online trgovina približno 100 brandova.

Povećana produktivnost putem Improved Easy Projection tehnologije

S Mate 10 serijom Huawei je donio Easy Projection funkciju svojim korisnicima te im omogućio da jednostavnije povežu svoje uređaje putem eksternog ekrana zbog povećanja produktivnosti. Uz EMUI 9.0 Huawei je razvio i mogućnost bežične nadogradnje. Korisnici će uz EMUI 9.0 sada imati mogućnost nazvanu One-Click Projection, Highlight te Capture on Big Screen, koji će korisnicima omogućiti da jednostavno istaknu i snime sadržaj projiciran na većim ekranima, poput  TV-a.

Uz dodatak Wireless Easy Projection funkciji, EMUI 9.0 podržava i široku lepezu drugih mogućnosti, uključujući:

 • HUAWEI Share: Kao dodatak transferiranju datoteka između Huawei pametnih telefona i Huaweijevih računala, korisnici sada mogu koristiti HUAWEI Share da bi poslali datoteke na printere s Bluetooth povezivošću
 • Backup: EMUI 9.0 podržava i nove načine korisnicima da naprave sigurnosne kopije važnih datoteka. Uz HUAWEI Cloud, korisnici mogu svoje podatke spremati i na SD kartice, USB memorije ili NAS (Network Attached Storage)
 • WPS s HiAI: WPS-ov alat za produktivnost uključuje i HiAI mogućnosti kako bi poboljšao svoje mogućnosti. EMUI 9.0 automatski prilagođava poravnanje u dokumentima i može pretvoriti slike ili fizičke kopije u digitalni oblik.

 

EMUI 9.0 ujedno dolazi i s drugim novim značajkama, kao što je Password Vault, koja sigurno sprema korisničke lozinke te razne wellbeing značajke poput Digital Balance opcije koja služi za praćenje korištenja uređaja te App Limits opcija putem koje se može odrediti vremenski limit za određenu aplikaciju.

Tagged under: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top