Izložba „Samsung kroz povijest mobilne telefonije“

Kolega Krunoslav Ćosić koji ima jednu od najvećih privatnih kolekcija mobilnih uređaja (Reboot InfoGamer 2014. – Interliber: Muzej starih mobitela) i Samsung otvorili su u Samsung Experience Storeu u Zagrebu izložbu pod nazivom “Samsung kroz povijest mobilne telefonije“.  Samsung Experience Store nalazi se u Mesničkoj ulici 1, a za vrijeme trajanja izložbe bit će otvoren radnim danom od 9 do 20 sati i subotom od 9 do 14 sati.

Ovom prigodom Krunoslav Ćosić je izjavio:

“Prije petnaestak godina nismo razmišljali o danas četiri najbitnije stvari na mobilnim telefonima – o kameri, procesoru, bateriji i ekranu; pričali smo o broju redova teksta na ekranima veličine poštanske marke, o duljini vanjske antene, koliko se alarma za buđenje može podesiti te tko ima najmanji mobitel. Zanimljivo je vidjeti kako su se trendovi u mobilnim komunikacijama mijenjali i kako su pametni telefoni izmijenili našu svakodnevicu.” 

Od svojih začetaka pa sve do danas, mobilni uređaji su mijenjali razne funkcije, oblike i veličine, ali ono po čemu su ostali nepromijenjeni je mogućnost telefoniranja u pokretu. Izložba „Samsung kroz povijest mobilne telefonije“ prikazat će neke od najzanimljivijih i najznačajnijih mobitela u Samsungovoj povijesti koji su, svaki na svoj način, obilježili razvoj mobilne telefonije.

Neki od jedinstvenih primjeraka su i Samsung SGH-500 iz 1998. godine i SGH-600 iz 1999. godine koje odlikuje ekran s četiri linije teksta, vibracija, glasovno pozivanje te imenik sa 100 brojeva. Samsung A300 iz 2001. godine prvi je preklopni mobitel u svijetu s vanjskim ekranom. Masa ovog uređaja je samo 77 grama, a između ostalog je opremljen i infrared značajkom, ekranom s četiri nijanse sive boje i WAP-om 1.1. Nadalje, na izložbi će biti izloženi Samsung N400 iz 2001., prvi mobitel kojeg je dizajnirao Pininfarina, zatim A400 iz iste godine, prvi mobitel dizajniran posebno za žene. Među izloženim uređajima posjetitelji će moći vidjeti i Galaxy Note N7000 iz 2011. godine kao prvi phablet na svijetu, Samsung B5722 iz 2009. koji je prvi Samsung mobilni telefon s mogućnošću rada s dvije SIM kartice, E1107 Crest Solar iz 2009. s mogućnošću punjenja baterija pomoću solarnih ćelija, tablet računalo Samsung P1000 Galaxy Tab iz 2010. te mnoge druge.

“Izuzetno mi je drago što, u suradnji s gospodinom Ćosićem, svim zainteresiranima možemo pokazati kratak isječak iz povijesti Samsung mobilne telefonije. I ovi povijesni modeli pokazuju Samsungovu posvećenost inovacijama i odličnom korisničkom iskustvu, od najstarijih pokazanih modela iz 1998. do prvog phableta Galaxy Note, uređaja koji je „probio led“ i postao neizostavan alat za poslovnu komunikaciju u pokretu. Mogu stoga, bez oklijevanja, reći da je uz Samsung budućnost uvijek bila dostupna sada – naglasio je Belizar Zečić, voditelj odjela telekomunikacija u hrvatskom predstavništvu tvrtke Samsung Electronics.

Za kraj, pozivamo vas na ovu iznimnu izložbu koja traje do 27. ožujka 2015.

Tagged under: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top