Moramo mrzit Apple

Moramo mrzit Apple, jel tako? To je sad u trendu. Zapravo od prvih dana Applea, svi ga mrzimo. Zapravo, ne mrzimo ga, mrzimo one koji ga vole. Oni su njegovi fanovi, nazivamo ih još i “Apple fanboy“, prema definiciji, Apple fanboy je “A person who believes in almost anything that apple says and gives into it’s marketing strategy“. Da budem iskren, niti ja nisam volio (niti imam neki osjećaj) prema Appleu. Moji prvi pametni telefon je bila Nokia 7650 (prvi Symbian), nakon toga koristio sam razne oblike Windows Mobile telefona, stoga možete zamisliti prvo predstavljanje iPhonea, niti mi je bio revolucionaran, niti toliko inovativan.

No s druge strane, bio je inovativan, predstavio je nešto čega se tržište bojalo, predstavio je kompletan zaslon osjetljiv na dodir s “pinch to zoom” opcijom. S time je testirao tržište i postavio smjer u kojem je krenula sva mobilna industrija.

I koliko god mi “hejtali” ili ne voljeli Apple, a na ovo me potaknuo članak Olega Maštruka na BUG-u – Big Brother za IT morone.  Ne možemo reći da Apple nije napravio nešto jako važno u ne samo IT industriji već i u industriji mobilnih uređaja.

Apple je doslovno na tržištu ubio RIM BlackBerry, ponudio je poslovnim korisnicima pametni telefon bez multitaskinga s dobrom kamerom i ekranom osjetljivim na dodir u trenutku kada su proizvođači pametnih telefona pretpostavljali da poslovnjacima ne treba mobilni uređaj s kamerom.

Apple je taj koji je pametno slušao tržište, pratio konkurenciju, i s vremena na vrijeme “ponovo inovirao” stvari koji su već na tržištu godinama. I koliko god mrzio njihov zatvoreni sustav, toliko sam zapravo volio iPhone 4S koji sam imao. Naviknuo sam se, no s druge strane nedostajalo mi je da mogu sam nešto radit po OS-u, kako bi rekli, prčkat i tvikat. Geekovi vole prčkat, vole stavljat custom ROM-ove, vole se istaknut u masi. Najveći domet customiziranja iPhonea je kupovina nekakve opake zaštitne maske.

Stoga, ne znam zašto je trendy hejtat Apple, no hetjam ga već dugo iako ove rečenice tipkam na MacBook Airu, i koliko god mrzio OS, toliko obožavam cijeli produkt. Volim reči da sam hejter s pokričem. 🙂 Ne hejtam po nečemu što ne koristim.

Stoga..

getalongNa kraju dana, važno je da uživate u onome što ste kupili, pa čak ako ste pretplatili svoj iPhone, vi ga volite koristit, i možda nema 8 jezgri, 10 GB RAM-a, no radi, i vi ste sretni.

p.s. Novi iPhone modeli zbilja nisu impresivni.. 🙂

Željko Riha
@zriha

Tagged under: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top