Nokia 6 – Povratak Kralja

Prva Nokia s Android operativnim sustavom biti će u prodaji tek u Kini u prvoj polovici ove godine. Tako su najavili iz HMD Globala, tvrtke koja će pod Nokia brandom proizvoditi Nokia Android pametne telefone. Prva Android Nokia nosi naziv Nokia 6 i donosi 4 GB RAM memorije, kameru od 16 megapixela, 64 GB interne memorije s mogućnosti proširenja sa microSD memorijskom karticom.  Izrađena je od jednog komada aluminija i dizajnom je u skladu s današnjim standardom pametnih telefona. Ekran je dijagonale 5.5 incha HD (1920 x 1080) rezolucije te zaštićen 2.5D Gorilla Glassom. Iz Nokije su potvrdili da je operativni sustav Android Nougat.

Interesantna je odluka da se nova Nokia 6 kreće prodavati u Kini, naime Kinesko tržište pametnih telefona je najbrže rastuće tržište. S preko 552 milijuna korisnika pametnih telefona u Kini, prema predviđanjima, do kraja 2017. godine na Kineskom tržištu će biti 593 milijuna korisnika pametnih telefona. Stoga strateška odluka HMD-a je vrlo dobra.

Povratak branda Nokie biti će puno lakši kada ostvari neke rezultate na Kineskom tržištu, posebice povratak na tržišta na kojima je Nokia dominirala. Također jednostavnije je i za HMD Global koji je kao kompanija još u ranom stadiju razvoja. Zanimljivost iz proizvodnje – potrebno je 55 minuta da stroj u proizvodnji izradi kućište Nokije 6 od komada aluminija. Nakon toga kreće proces obrade koji traje oko 10 sati i na kraju poliranje koje se radi 5 puta.

Što se tiče Nokije 6, ona je pozicionirana kao mid range pametni telefon, dolazi sa Snapdragon 430 chipsetom i trebala bi imati cijenu od oko 245 USD (ponavljamo u Kini). Također dolazi s Dolby zvukom kojem pomaže Atmos.

Ne možemo sakriti zadovoljstvo što nam se Nokia vraća i želimo im puno uspjeha.  🙂

Tagged under: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top