Porez na mobitele?

Ministar zdravstva Milivoj Kujundžić jučer je najavio kako bi pod porez od 10% za alkohol, cigarete i igre na sreću stavio i mobilne telefone. Prvo smo mislili da se radi o genijalnim kolegama s news-bar.hr , no onda je ispalo da se radi o genijalnoj vladi Republike Hrvatske. Nećemo se baviti politikom, no politika je ušla u naše područje. Pa ovime koristimo naš medijski prostor, kako bi osvijestili vladu Republike Hrvatske kako se nalazimo u 2017.-toj godini, gdje su mobilni uređaji, postali dio svakodnevice.

Ovu industriju pratimo od 2008. godine, jedna je od brzorastućih industrija punih inovacija. Hrvatska u toj industriji nije zaostala, štoviše, imamo mnogo dobrih tvrtki koje se bave razvojem mobilnih programa i igara, a čak su nam se pojavili i domaći brendovi pametnih telefona. Ako već politika ne gura ovu državu u 21. stoljeće, to radi privatni sektor. Stoga nekako nas čudi kako su jedan uređaj za komunikaciju, odlučili staviti bok uz bok uz alkohol, cigarete i igre na sreću. Nije potrebno naglašavati (ili možda je) da mobilni uređaji neusporedivo manje ugrožavaju ljudski život od alkohola i cigareta, a naravno igre na sreću se smatraju podložnim ovisnosti, pa su također ovdje.

Možemo li biti ovisni o mobilnim uređajima kako možemo biti ovisni o alkoholu, cigaretama i igrama na sreću? Prema ministra zdravstva Kujundžiću, možemo, iako nemamo medicinskih kvalifikacija, ipak naš odgovor na to pitanje je naravno da ne možemo. Mobilni uređaj nam je komunikacijsko sredstvo, da komuniciramo s prijateljima, rodbinom, svijetom, komunikacija nikada se nije smatrala ovisnosti, i nadamo se da tako i neće biti, iako kod nas je sve moguće. Stoga, staviti mobilni uređaj bok uz bok s vrlo ozbiljnim ovisnostima je u najmanju ruku glupo.

Ne možemo komentirati financijsko stanje ministarstva zdravstva, ne pratimo to, i postoje puno informiraniji kolege koji to prate, no ako ima imalo zdravog razuma u bilo kojoj sferi vladajućih struktura, onda naravno da ovakva stvar neće proći. A možda se polako Hrvatska transformira u politički sustav Sjeverne Koreje, pa na ovo možemo gledati kao na još jednu reformu.

 

Tagged under: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top