Prvi puta nakon 2001. Apple zabilježio pad prihoda

Apple je po prvi puta nakon 2001. godine zabilježio pad prihoda u usporedbi s prošlom godinom. Tako je pao sa 233.7 milijarde USD (2015. godina) na 217 milijarde USD (financijska 2016. godina), odnosno pad o nekih 9%.  Razlog ovom padu prihoda je pad prodaje iPhone pametnih telefona koji je također zabilježio pad ove godine od 5%.

Iako se računalo da će prodaja iPhone 7 pomoći u financijskom rezultatu 2016. godine, na Appleovu žalost, iPhone 7 se ne prodaje onako kako Apple želi. Jednostavno prodaja iPhonea više neće imati onakve rezultate kakve je imala do sada. Unatoč tome, očekuje je stabilizacija prodaje iPhonea, posebice zbog Samsungovog problema s Note7 pametnim telefonima.

Osim iPhone uređaja, Apple bilježi i pad prihoda na tablet tržištu, prodaja iPada je pala za 6% u odnosu na prošlu godinu. Što se tiče stabilnog poslovanja, Apple može biti siguran s Apple uslugama, posebice iCloud, Apple Music i iTunes. Ovdje su prihodi čak narasli 24% u odnosu na prošlu godinu.

Što Apple može očekivati u 2017.-toj godini?

Apple je već najavio da će u 2017. godini predstaviti mnogo noviteta, posebice hardware noviteta, posebice se očekuje novi iPhone koji bi trebao biti najbolji do sada. Do tada, kako bi zadržao dobru financijsku sliku, Apple se mora potruditi prodati što više iPhone 7 pametnih telefona.

Tagged under:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top