Što su to 2.5D zasloni (2.5D staklo) ?

U zadnje vrijeme primijetili smo trend 2.5D zaslona, odnosno 2.5D stakla u komunikaciji specifikacija pojedinih pametnih telefona. Stoga odlučili smo potražiti više informacija i pronaći točno jasno objašnjenje 2.5D zaslona.

Iako na prvu zvuči kao trend, odnosno marketinški trik, 2.5D zasloni ipak se baziraju na realnoj tehnologiji. 2.5D oznaka objašnjava činjenicu da je kod te vrste stakla, rub zaobljen.

Da bi vam bilo jasnije, pogledajte ovu ilustraciju:

Vrste ekrana

U zadnjih godinu dana, posebice s dolaskom Samsung Galaxy S6 edge, trend u izradi zaslona za mobilne uređaje postao je upravo zaobljenost. Većina novih pametnih telefona imaju zaobljene zaslone, koji su puno prirodniji i ugodniji za rad.

Ukratko, 2D staklo je ono koji ima ravne rubove, odnosno ravno su rezani. Novo 2.5D staklo je rezano tako da ima oble rubove, dok je 3D staklo, primjerice kao kod Galaxy S6 edge, potpuno zaobljeno.

Iako je marketinški gledano, 2.5D staklo predstavljeno kao nešto potpuno novo, proizvodno gledano, 2.5D staklo se jednostavno proizvodi kao i ostale vrste stakla. Samo staklo je zakrivljeno samo na rubovima, dok same elektroničke komponente zaslona nisu zakrivljene. Izrada 2.5D stakla je nešto skuplja od regularnog stakla, no daje puno veću vrijednost na gotovom proizvodu koji dobiva premium izgled.

U usporedbi sa kompletno zakrivljenim ekranom poput onoga kod Samsung Galaxy S6 Edge modela, kod 2.5D stakla nema nikakvih hardverskih zahtjeva. U slučaju Galaxy S6 Edge, i komponente na ekranu moraju biti zakrivljene.

Prednost 2.5D stakla

Prednosti 2.5D stakla, odnosno zaslona na pametnim telefonima nema, kada pričamo o specifikaciji, odnosno funkcionalnostima. Prednosti 2.5D stakla su čiste ergonomske i vizualne prirode. Upravo ta zaobljenost daje onaj prirodni look&feel prilikom korištenja uređaja koji imaju 2.5D staklo.

U usporedbi s pametnim telefonima koji imaju 2D staklo, modeli s 2.5D staklom izgledaju nešto bolje i ekskluzivnije. Otpornost kod 2D i kod 2.5D stakla je identična. Jedina mana je što je dodatnu zaštitu ekrana (folija) nešto teže staviti na 2.5D staklo.

Za kraj pogledajte ovaj koristan video:

Što bi više voljeli? 2.5D ili 3D zaslon na svom pametnom telefonu?

Podijelite s nama vaš komentar na našoj Facebook stranici – fb.com/mobileplaceinfo

Tagged under: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top