Što sve donosi novi Android M

Android M dolazi kao nasljednik Androida Lollipop te donosi nove organizacijske promjene u samom operativnom sustavu. Novi Android M je fokusiran na nove usluge poput mobilnog NFC plaćanja, optimizaciju korištenja baterije te razine dopuštenja pristupa raznih aplikacija. Android M dolazi krajem ove godine.

Baterija i Android M

Svima je poznato da top modeli pametnih telefona nemaju baš najbolju autonomiju, uvelike tome pridonosi i operativni sustav. Zato je Google predstavio funkcionalnost Android OS-a koja se zove Doze. Android M kroz senzor pomaka detektira samo korištenje telefona, stoga ako je telefon na stolu, neaktivan, on će se prebaciti u dublju hibernaciju i time čuvati kapacitet baterije. Google je testirao ovo na Nexusu 9, u usporedbi s Android Lollipop, Nexus 9 s Androidom M imao je dvostruko veću autonomiju.

Druga funkcionalnost je USB – C, što znači da u jednom trenutku vaš mobitel postaje eksterna dodatna baterija.

Privatnost i Android M

Poznato je da mnoge brine privatnost na Androidu, što sve Google ili pojedine aplikacije bilježe i prate. Stoga, od Androida M, svaka aplikacija će tražiti posebno dopuštenje raznim servisima telefona (geolokacija, mikrofon itd..) i  to ne samo prilikom prve instalacije aplikacije, nego prilikom korištenja aplikacije i dodatnih funkcionalnosti.

Google Now i Android M

Google Now je jedna od opcija Androida koja se konstantno nadograđuje. Nova funkcija Now and Tap korisniku omogućuje da u bilo kojem trenutku pritisne home tipku (i drži) te dobije kratke relevantne informacije koje su mu važne. Primjerice dobijete poziv za kino, s imenom filma, uz opciju Now and Tap odmah dobijete važne informacije o filmu sa servisa poput IMDB.

Chrome i Android M

Google je predstavio Chrome Custom Tabs, koji omogućuju brzo učitavanje web stranica te spremanje postavki i lozinki.

Google Photos i Android M

Google je predstavio novi Google Photos koji omogućuje besplatno spremanje fotografija do 16 MP i video materijala do 1080p rezolucije u neograničenom broju. Također nudi inovativno rješenje organizacije fotografija po ključnim riječima i događajima te novi sustav dijeljenja fotografija.

Google Maps i Android M

Zapravo Google Maps se ne tiče direktno novog Androida M, no Google je najavio da će od sljedeće godine Google Maps biti dostupne u off line-u. Što znači da Google Maps direktno konkurira raznim Turn by turn navigacijskim rješenjima.

Kompletan preview novog Androida M je napravila ekipa Android Central koji možete vidjeti ovdje:

Tagged under:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top