Test Huawei Mate 9

Huawei radi iznimne Android telefone i vrlo smo uzbuđeni kada nam se jave da imaju novi pametni telefon za testiranje. Tako smo bili i uzbuđeni kada nam je stigao Huawei Mate 9. Ako pratite Huawei od samih početaka, onda sigurno vidite koliko ta tvrtka napreduje sa svakom generacijom Android pametnih telefona. Tako je i sa novim Huawei Mate 9 koji dolazi i u ekskluzivnoj Mate 9 Prosche Design varijanti, no nažalost njega nismo testirali, dobili smo ne tako loš ali običan Huawei Mate 9.

Mate 9

Huawei Mate 9 opremljen je ekranom dijagonale 5.9 incha IPS LCD tehnologije i Full HD (1080 x 1920 pixela) rezolucije a stiže u vrlo ljepom pakiranju u koje uz uobičajene stvari možete pronaći i punjač od 22.5W sa USB-C kabelom koji jako brzo puni Mate 9 (baterija 4.000 mAh). Mi smo uspjeli 40-tak% baterije dobiti kroz 20-tak minuta. Što se tiče ekrana, osim što je kristalno jasne slike i predivnih boja, Huawei Mate 9 nema problema sa suncem jer je pozadinsko osvjetljenje vrlo jako. Također ekran je prekriven 2.5D staklom koje nažalost nije Gorilla Glass, no čini nam se da je vrlo dobro zaštićen. Ipak savjetovali bi stavljanje zaštitne folije.

Test Huawei Mate 9 -1
Test Huawei Mate 9 -2

Huawei Mate 9 dolazi sa Kirin 960 SoC koji je napravio HiSilicon. Procesor je sadržava 4 jezgre Cortex-A73 radnog takta 2.4 GHz i 4 jezgre Cortex-A53 radnog takta 1.8 GHz.  Prema svim testovima, Kirin 960 se vrlo dobro drži sa konkurentskim Snapdragonima, a u nekima čak i vodi sudeći prema rezultatima. U realnim uvjetima, procesor odrađuje svoj posao bez problema, čak i kada Mate 9 koristimo u Google Cardboardu za VR zabavu.

Test Huawei Mate 9 -3
Test Huawei Mate 9 -4

Uz snažan procesor tu je i 4 GB radne RAM memorije što u kombinaciji s novim Android 7.0 Nougat operativnim sustavom radi bez greške. Također Huawei je poboljšao korisničko sučelje novom verzijom Huawei EMUI 5.0.  Interne memorije ima dovoljno za skoro svakoga, 64 GB, a ako nećete koristiti dualSIM opciju, tada imate microSD memorijski utor za proširenje do 256 GB. Također cijeli telefon možete zaštititi vrlo brzim senzorom na otisak prsta koji se smjestio sa stražnje strane, odmah ispod kamere.

Što se tiče materijala izrade Huawei Mate 9 je izrađen kao premium pametni telefon i to on upravo i jest. Izrađen je od aluminija, koji je vrlo čvrst i jedinu manu koju smo pronašli je da može biti sklizak u ruci, stoga savjetujemo gumirano zaštitno kućište. Zanimljivo je što je Huawei smjestio s gornje strane dvije relativno napuštene tehnologije (posebice ako pitamo Apple), a to je 3.5 mm audio utor i IR senzor s kojim možete upravljati TV-om, STB-om, DVD-om i sličnim uređajima. Ova funkcionalnost nam je uvijek bila zabavna, no nažalost još jedna je zabavna ali ne dolazi s Huawei Mate 9 a to je FM radio.

Kamera

Kamera na Huawei Mate 9 je toliko posebna da smo je morali izdvojitii u ovom testu. Huawei Mate 9 dolazi sa dvije kamere iz Leica radionice – jedna kamera ima crno-bijeli senzor od 20 megapixela a druga kamera ima RGB senzor od 12 megapixela.

Test Huawei Mate 9 -5

Test Huawei Mate 9 -6

Sigurno se pitate kako to radi? Kratki odgovor – radi fenomenalno. Dulji odgovor – kada fotografirate u boji, Mate 9 spaja fotografiju od 20 megapixela s onom fotografiranom sa 12 megapixela. Zapravo, možemo reći kao da oboja crno-bijelu fotografiju jedne kamere s fotografijom u boji druge kamere. Sučelje za upravljanje kamerom je relativno jednostavno, no zahtijeva malo navikavanja i učenja. Zomiranje tijekom fotografija je jedno od najbolji koje smo vidjeli na pametnom telefonu. Također trebamo izdvojiti i prednju kameru koja ima senzor od 8 megapixela.

Testne fotografije (smanjili smo rezoluciju) 
Što se tiče video snimanja, Mate 9 je sposoban snimati 4k video koji koristi H.265 kodiranje. Nažalost  ako planirate ove snimke stavljati na YouTube, potrebno ih je konvertirati, ili jednostavno snimajte u 1080p HD rezoluciji koja je MPEG-4 standarda.

Video test:

Video test je sniman HTC 10 pametnim telefonom u 1080p rezoluciji.

Zaključak:

Huawei Mate 9 je ono što je Samsung Galaxy Note 7 trebao biti, samo da nije imao problem s baterijom. Huawei je s Mate 9 dao izbor za sve one koji žele top pametni telefon s velikim ekranom. Ovako kada sumiramo, izdvojili bi izvrsno aluminijsko kućište, kristalno jasan i predivan ekran, kamera (Leica) koje teško da mogu pronaći konkurenta, baterija koja jako dugo traje (2 dana bez problema). Ako nas pitate se za mane? Nedostatak IP67 certifikata, nedostatak FM radija, nedostatak više rezolucije ekrana za pametni telefon ovog ranga. Još jedna minijaturna mana – hibridni dual SIM / microSD utor, ili možete imati 2 SIM kartice i 64GB interne memorije ili 1 SIM karticu i 1 microSD memorijsku karticu do 256GB memorije. Jedini ozbiljni konkurent Huawei Mate 9 je Google Pixel XL koji ima cijenu od preko 6.500 HRK. Huawei Mate 9 s druge strane možete kupiti po cijeni od već 5.300 HRK u slobodnoj prodaji, što je vrlo dobra cijena, posebice u usporedbi s iPhone 7 Plus.

Preporučujemo li Mate 9? Apsolutno da.

Tijekom testiranja, naši Facebook fanovi aktivno sudjeluju i postavljaju upite, ako im se želite pridružiti, javite nam se na fb.com/mobileplaceinfo

Tagged under: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top