Test Samsung Galaxy Note 2

Smartphone ili tablet?

To je bilo pitanje kada smo prvi puta testirali Samsung Galaxy Note, no tada,on je imao ekran dijagonale od “samo” 5.3 incha. Mnogo toga se od tada promijenilo, pa tako novi Samsung Galaxy Note II dolazi sa “većim” ekranom dijagonale 5.5 incha.

Počeli smo s veličinom ekrana jer će mnogi čitatelji sada odustati od čitanja testa, jednostavno Samsung Galaxy Note II nije za njih i u tome ih potpuno razumijemo. Netko će odabrati kombinaciju prosječnog 4 inchnog smartphonea i tableta, a netko će poželjet nositi All in one uređaj kao sto je Galaxy Note II.

I tu upravo leži prednost ovog Galaxya, naime ako pozelite hibrida, imate samo ovaj kvalitetan Note II, alternative na tržištu i nema.

Osim toga, s Galaxy Note II ste sigurni da dobivate najjaču moguću konfiguraciju, 1.6 GHz quad-core Cortex-A9 procesor, Mali-400MPGPU grafika i 2 GB RAM memorije. Sve to na Exynos 4412 Quad chipsetu.

Ekran je monstrum veličinom i kvalitetom, Super AMOLED sa 720 x 1280 pixela rezolucijom (HD). Sve to se upakira u poveliko kučište od 151 mm x 80 mm i “debiljne” ispod 10 mm.

Materijali izrade Samsung Galaxy Note II su kvalitetni ali i ujedno plastični te ostavljaju dojam jeftinoće, sto je i logično, da je Galaxy Note II napravljen od aluminija, težio bi previse, a ovako je vrlo uravnotežene težine od 180 grama. Stylus olovka (S Pen) dolazi s donje strane, veća je nego prijašnja, od kvalitetne plastike i dobro lezi u svom ležištu. Ako ovo čitaju starije generacije, onda bi to usporedili s HTC Tytn II, puno bolje nego na starom HTC Wizardu na kojem su olovke ispadale nakon nekog vremena korištenja.

Baterija od 3100 mAh traje oko jednog dana, ako intezivno surfate web-om ili gledate video, onda je to oko 10 sati autonomije pri automatskom osvjetljenju. Kao i svaki današnji smartphone, vjerojatno ste se naviknuli punit ga svaku večer.

Pen nam se jako svidio, veći je od prijašnjeg i dobro lezi u ruci. Iako je napravljena od plastike, ta plastika je vrlo tvrda i kvalitetno napravljena. Vrlo dobro je riješeno korištenje S Pen-a, čim izvadite olovku iz njegovog ležišta, Galaxy Note II se automatski prilagođava unosu teksta putem olovke. Za umjetnike, svidjeti će im se sto Note II prepoznaje 1024 različitih načina pritiska olovke na ekranu sto osigurava lijepi umjetnički izričaj.

Android 4.1.1 Jelly Bean + Samsung Touch Wiz je spoj korisničkog dojma koji će svaki korisnik Note II osjetiti. Zapravo radi se o istom korisničkom sučelju kao i na Samsung Galaxy S III samo uz dodatak unosa putem S Pen. Cak 7 virtualnih ekrana vam je dostupno za razne ikone i widgete, a naravno s Jell Bean dolazi i mogućnost podešavanja veličine widgeta, sto smatramo iznimno korisnim za uređaj ovakve veličine. Ono sto nam se svidjelo je da same tipke za pisanje poruka, zvanje ili kalkulator možete pomaknuti na jednu stranu ekrana, pa tako možete jednostavno i jednom rukom utipkati nečiji broj telefona.

Prema benchmark rezultatima, Galaxy Note II se nalazi odmah iza LG Optimus G po mnogim testiranjima, no zapravo svima je jasno da 4 jezgre i 2 GB RAM-a grantiraju vrhunske preformanse.

Zaključak

Samsung Galaxy Note II pokazao je da ima prostora između 4 inchnih smartphonea i 10 incnih tableta, taman na pola se našao Note II. Teško bi ga usporedili s drugim smartphoneovima na tržištu, no zapravio imate opciju One X, Xperia modeli velikog zaslona, kao LG-jevi. Galaxy Note II u svojoj kategoriji nema konkurenta, on je zapravo kompromisno rijesenje za one koji žele tablet i smartphone u jednom uređaju, stoga dovoljno velik za tablet, dovoljno velik za smartphone.

Hardware osigurava iznimne preformanse, a Android Jelly Bean sa Touch Wiz-om daje korisniku savršeno iskustvo korištenja, i dok će ga jedni mrziti, drugi će ga voljeti, Galaxy Note II će sigurno imati veliku bazu svojih korisnika. Ako nas pitate da li bi ga preporučili? Zasigurno da, ukoliko želite kompromis, s druge strane ukoliko ste bacili oko na neki od novih tableta, onda nema potrebe da ulazite u dodatnu investiciju, jedan Galaxy S III bi vas zadovoljio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top