Test Sony Xperia X Performance

Sony sa svojim Xperia modelima pomalo odmiče od poznatih Z modela i sve više promovira X modele. Sony Xperia X Performance je jedan od njih, dugo na tržištu, dugo u redakciji, stoga odlučili smo da je vrijeme da podijelimo s vama dojmove o ovom snažnom Android pametnom telefonu. Prvi dojam koji dobijate vađenjem Xperia Performance iz kutije je ekran dijagonale 5 incha sa 1.080 x 1.920px rezolucijom i LCD tehnologijom. Ekran je poboljšan, X-Reality for Mobile, Triluminos tehnologijom i Dynamic Contrast Enhancerom. Staklo je zaštičeno od grebanja. Ono što čini Performance nazivom u ovom Xperia modelu je dobro poznat Qualcomm Snapdragon 820 procesor sa quad-core jezgrom Kryo CPU (2×2.15GHz +2×1.6GHz) a za grafiku tu je i snažan Adreno 530 GPU. Android 6.0 Marshmallow operativni sustav dobro radi jer ima na raspolaganju i 3GB RAM memorije.

Kamera je 23 megapoxela koja može snimati 1080p HD video u 60 sličica u sekundi video te ima autofoksu koji prati tijekom snimanja. Prednja kamera je od 13 megapixela koja snima 1080p HD video u 30 sličica u sekundi. Da, ipak tu smo očekivali 4K snimanje kada se već radi o Performance modelu. Za pohranu ovog materijala dostupno vam je 32GB interne memorije te microSD memorijski utor.  Ono što nam se sviđa je IP68 certifikat koji govori da je Xperia Performance otporna na vodu i prašinu. No to smo već naviknuli kod Sonya, ipak Sony je uveo standard da ovo skoro svaki pametni telefon treba imati. Drugo što nam se sviđa je 24-bit/192kHz Hi-Res audio izlaz i to na stereo zvučnicima.


Još jedna mana je microUSB utor, ipak smo očekivali USB-C utor, no on dolazi na novim modelima koje je Sony najavio.

Sony Xperia Performance napravljena je od čvrstog polikarbonata i aluminija, koji djeluje solidno. Xperia Performance leži jako dobro u ruci vrlo je čvrsta. Ostavlja dojam da ako padne, da joj se zapravo ništa neće dogoditi. Ono na što se moramo vratiti je ekran, koji je jednostavno fenomenalan. Čistoća boja i jasnoća slike je jednostavno nenadmašna. Time Sony dokazuje da sva marketinška fama oko 4K ekrana (a i sam je napravio prvi 4K model) nema nekog smisla, jer na 5 incha, dobar 1080p HD ekran i dalje zadovoljava 99% korisnika. Sunce ovakvom ekranu nije nikakav problem.  Baterija je jako dobra, a Stamina mogućnosti Sonya zbilja iskorištavaju sve što mogu kako bi vaš Xperia Performance što dulje bio bez punjača.Kamera je ista kao kod modela Xperia X, vrlo dokazana od 23MP sa Exmor RS senzorom. Fotografije imaju lijepi kontrast i boje su žive i jasne.  Kvaliteta snimljenog materijala je jako dobra, kao i kod ekrana, Sony pokazuje da je 1080p HD rezolucija sve što nam treba, barem za sada.

Video test:


Video test je sniman HTC 10 pametnim telefonom u 1080p rezoluciji.

Zaključak:

Sony je ovim modelom pokazao da može imati razne flagshipove, za svakoga ponešto. S već nešto povoljnijom cijenom od između 3.000 i 4.000 HRK u maloprodaji, Sony Xperia X Performance je i dalje vrlo atraktivna. Ako vam je ok što imate 1080p HD snimanje i ekran, ali s druge strane izvrsnu kameru i ekran, te pametni telefon koji ide pod vodu, onda je Xperia X Performance i dalje vaš odabir.

Sony Xperia X Performance, unatoč već nekom vremenu i dalje je vrlo atraktivan i poželjan pametni telefon. Ako tražite solidan uređaj dobrih performansi, onda je Sony Xperia X Performance idealan pametni telefon za vas.

Tijekom testiranja, naši Facebook fanovi aktivno sudjeluju i postavljaju upite, ako im se želite pridružiti, javite nam se na fb.com/mobileplaceinfo

Tagged under:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top