Test Sony Xperia X

Sony Xperia X predstavlja prvi model nove generacije Xperia modela, prema Sonyu, Z serija polako ide u mirovinu. Xperia X u mnogo toga donosi novosti, no neke stvari uskračuje na koje smo se posebno naviknuli kod Sony modela, a to je IP68 certifikat (otpornost na vlagu i prašinu). Sony Xperia X dolazi s ekranom dijagonale 5 incha s 1080 x 1920 pixela rezolucijom i  X-Reality for Mobile te Triluminos tehnologijom, u prijevodu, boje su predivne, sunce nije toliko problem a veličina ekrana je sasvim prihvatljiva. Što se tiće hardwarea tu je novi Hexa-core Qualcomm Snapdragon 650, koji ima dual-core 1.8 GHz Cortex-A72 i quad-core 1.4 GHz Cortex-A53; za grafiku se brine Adreno 510 GPU a za operativne stvari, tu je 3 GB RAM memorije.

Test Sony Xperia X -1

Test Sony Xperia X -2

Kučište Sony Xperia X je predivno napravljeno, posebice u bijeloj boji (primjerak koji smo imali na testu). Prednjom stranom osim dominacije velikog ekrana, dominira i 13 megapixelna kamera sposobna snimati 1080p HD video u 30 sličica po sekundi. Tipka za paljenje/gašenje Xperije X je smještena u sredini, sa strane, kako smo već naviknuli a na tipki je smješten i čitač otiska prsta. Stražnjom stranom dominira aluminijska matirana površina koja je zbilja predivna te kamera od 23 megapixela sposobna snimati 1080p HD video u 60 sličica u sekundi.

Test Sony Xperia X -3

Test Sony Xperia X -4

Test Sony Xperia X -5

Interne memorije ima dovoljno, na raspolaganju je nazivno 32 GB, a realno 20 GB jer je ostatak rezerviran za Android 6.0.1 Marshmallow i Sony aplikacije. Performanse su dobre za Snapdragon 650 i smještaju Sony Xperia X u dobar middle range ponude. Da se vratimo ponovo na kameru, kamera na Sony Xperia X je jednostavno izvrsna, od brzine pozivanja kamere do fotografiranja samih fotografija. Tu i tamo smo primjetili manji šum na fotografijama, ovisno o svjetlosti, no za većinu (preko 99% korisnika) ova kamera će biti izvrsna.

Video test:

Zaključak:

Uživali smo na testu Sony Xperia X, radi se o vrlo kvalitetnom pametnom telefonu koji dolazi kao zamjena za postojeću liniju Z. Drugi modeli su Xperia XA Ultra koja dolazi kao C6 Ultra, te naravno Xperia X Performance koja dolazi kao Z5. Sony Xperia X možemo skoro pa usporediti sa Xperia M5, samo što je M5 puno jeftiniji. Bojimo se da će upravo cijena Xperia X biti problem (otprilike 4.800 HRK s PDV-om u maloprodaji). Sve u svemu jedinu manu koju smo našli je nedostatak IP68 certifikata a razlog je samo to što nas je Sony naviknuo da svi Xperia modeli mogu pod vodu, dobro, skoro svi. Ostalo kod Sony Xperia X je baš taman kako jedan mid range pametni telefon treba biti.

Tijekom testiranja, naši Facebook fanovi aktivno sudjeluju i postavljaju upite, ako im se želite pridružiti, javite nam se na fb.com/mobileplaceinfo

Tagged under: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top