Test Sony Xperia XA

Sony je evolucijom iz uspješne serije Z u seriju X napravio veliki iskorak,a to dokazuje i sa Sony Xperia XA pametnim telefonom s kojim smo se družili neko vrijeme.  Ono što na prvi pogled svi primijete je da je ovo najuži pametni telefon s ekranom dijagonale 5 incha. Ekran je rezolucije 720 x 1280 pixela LCD tehnologije s Mobile Bravia Engine 2. Ekran je formata 2.5D otporan na grebanje i zbilja izgleda predivno.

test-sony-xperia-xa-2

test-sony-xperia-xa-4

test-sony-xperia-xa-1

test-sony-xperia-xa-3

Operativni  sustav je Android  6.0 Marshmallow s Xperia korisničkim sučeljem. Za performanse brine se MediaTek MT6755 Helio P10 procesor koji se sastoji od 8 jezgri Cortex A53 radnog takta 2 GHz. Za grafiku je zadužen Mali-T860MP2 GPU a tu je i 2 GB RAM memorije. Interne memorije ima 16 GB, odnosno dostupno korisniku otprilike 8 GB a za više memorije tu je microSD memorijski utor. Sve to garantira vrlo brzi i stabilan rad Android operativnog sustava. Niti u jednom trenutku nismo primijetili da nedostaje procesorske snage ili radne memorije. Sve to je smješteno u aluminijski okvir, prednja strana je 2.5D staklo, a zadnja strana je polikarbonat – plastika koja izgleda vrlo kvalitetno.

test-sony-xperia-xa-5

Sony Xperia XA opremljena je vrlo dobrom kamerom od 13 megapixela koja može snimati 1080p HD video u 30 sličica po sekundi i ima hibridni autofokus. Prednja kamera ima 8 megapixela i može snimati također 1080p HD video u 30 sličica po sekundi. Kamere vrlo dobro rade za ovaj cjenovni razred. Sony Xperia XA opremljena je baterijom kapaciteta 2.300 mAh što u pravilu znači oko 1 dan autonomije. Nismo baš pretjerano zadovoljni kako nam se pokazao na testu, posebice u odnosu na druge Xperia modele.

Velikih nedostataka nema, osim nedostatka čitača otiska prstiju i IP67 certifikata, tako da ova Xperia XA ne može ići pod vodu i treba je čuvati od prašine.

Video test:

Zaključak

Sony Xperia XA je vrlo atraktivan i povoljan pametni telefon. S cijenom od oko 2.000 HRK u slobodnoj prodaji, nudi mnogo. Osim predivnog dizajna, i činjenice da je najuži pametni telefon s ekranom dijagonale 5 incha, Xperia XA se može pohvaliti i kvalitetnim materijalima izrade. Naravno s obzirom na cijenu, postoje i uštede, ekran nema 1080p rezoluciju već 720p, a i nema čitača otiska prstiju. Ekran je kvalitetan, kontrast je vrlo dobro napravljen te je prikaz slike na ekranu vrlo dobar u svim uvjetima. Također i kamere su vrlo dobre, kako prednja tako i zadnja. Sitna mana je i nešto slabija autonomija, no to je to. Sony Xperia XA je jedan vrlo kvalitetan i povoljan Android pametni telefon.

Tijekom testiranja, naši Facebook fanovi aktivno sudjeluju i postavljaju upite, ako im se želite pridružiti, javite nam se na fb.com/mobileplaceinfo

Test je sniman HTC 10 pametnim telefonom.

Tagged under: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top