Test Sony Xperia Z

Kao sto smo prije par dana objavili prvi pogled na Sony Xperia Z smartphone, red je da objavimo i test. Xperiju Z smo testirali s T-Mobile LTE SIM karticom u zoni Osijeka i Zagreba, u Zagrebu u užem centru je bilo kvalitetnog 4G signala, u Osijeku smo vrlo teško pronalazili 4G signal.

Sony Xperiju Z smo testirali s out of the box postavkama i podešenog prema nasim potrebama. Xperia Z dolazi s Android 4.1.1 Jelly Bean operativnim sustavom, procesorom radnog takta 1.5 GHz Krait s 4 jezgre, 2 GB RAM memorije, grafičkim Adreno 320 GPU-om i Qualcomm Snapdragon S4 Pro chipsetom.

Ekran je veličine impresivnih 5 incha sa 16M-color i 1080p rezolucijom (HD) te novim Bravia Mobile Engine 2. Tehnologija ekrana je izvrsna, sunčani dani, jaka osvjetljenja ili kutevi gledanja na ekran nisu nikakav problem za Sony, nismo našli neku manu ekrana, osim da kada se naviknete na HD rezoluciju, sve ispod toga će vam biti dosta lose.

Važno je naglasiti da Sony Xperia Z dolazi sa IP57 certifikatom koji nam govori da Xperiju Z možemo staviti na 30 minuta u vodu do dubine 1 metar, i da Xperia Z nema problema sa prašinom i vibracijama. Radi toga, Xperia Z lezi jako dobro u ruci, bez obzira sto je većih dimenzija, i ostavlja dojam čvrstoće.

Sa stražnje strane je isto čvrsto staklo na kojoj je 13 megapixelna kamera sa LED bljeskalicom sposobna snimati 1080p HD video u HDR-u.

Ovo je trenutno the Sony smartphone koji je na tržištu. Uz to dolazi uz LTE podršku koja kod domaćih operatera postaje sve veći hit. Ima konfiguraciju koju bi svatko pozelio, ima dobru kameru, impresivan ekran i cijenu od nešto vise od 5.000 kn.

Da li vrijedi tih novaca?

Mišljenja smo da vrijedi, jer s ekranom od 5 incha i takvom konfiguracijom, nemate neke direktne potrebe za tablet računalom do 10 incha, imate kvalitetan fotoaparat, kameru i na kraju price ne morate pazit na vodu i ostale atmosferske uvjete. S dizajnerske strane, sigurno ćete se istaknuti sa svojom Xperijom Z, nije kao ostali smartphonei, iako je staklena i možda ostavlja packe, i dalje je jako privlačna (a na kraju dana možete je prati, a to ne mogu svi).

Da li bi je preporučili?

Da, zasigurno bi, jer iako je HTC predstavio svoj novi impresivni HTC One, ukoliko želite the smartphone, najbolji od ostalih, nema razloga čekati, Sony je dobar izbor. Onaj adut koji na kraju Sony Xperia Z ima, a ostali nemaju, je jednostavan, Xperia Z može ici pod vodu, i to vise puta, drugi ne mogu, i tu svaka rasprava završava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top