Test Sony Xperia Z1

Kako smo već imali priliku isprobati novi Sony Xperia Z1, unboxing nam nije bio nešto uzbudljiv, no druženje s novim top Android smartphoneom je. Kao nasljednik vrlo dobrog modela Xperia Z, novi Z1 je veći, jači i bolji. Novi Triluminos X Reality ekran dijagonale 5 incha i 1080p rezolucije je jednostavno izvrstan.

Osim toga, tu je i procesor radnog takta 2.26 GHz Krait 400 s 4 jezgre, 2 GB RAM memorije i Adreno 330 GPU. Prema dosta benchmarkova, Z1 je u samom vrhu po performansama, i u praksi to se osjeti. Kamera je još jedan adut ovog telefona, 20.7 megapixela, Exmor R chip, F/2.0 Sony G leće i 1080p HD snimanje sa stereo zvukom i kontinuiranim autofokusom.

Kao i prijašnji model, nova Xperia Z1 opremljena je IP58 certifikatom, sto znaci da za nju ne treba poseban case. Prašina, pad i voda joj nisu problem. Za pohranu podataka brine se internih 16 GB memorije i microSD kartični utor. Kad sve to upakiramo i relativno lijepo kučište, Xperia Z1 je zbilja fenomenalan telefon.

Zaključak

Dok LG, HTC, Samsung i ostali idu u podjednako istom smjeru, Sony je odlučio ici u svojem smjeru. Jedini u top Android kategoriji nudi smartphone sa IP57 certifikatom. Izgrađen od premium materijala, Xperia Z1 opravdava svoju cijenu. Ispod svega toga, Android zadnje verzije radi brzo i efikasno. Kamera bi mogla biti bolja, no to je kao da u usporedbi Ferrarija i Porschea, kažemo da bi Porsche mogao biti bolji. No svi znamo, i je dan i drugi su izvrsni. Jedini konkurent je HTC One, premium dizajn, aluminijski materijali, no opet HTC One ne može pod vodom snimat video. Stoga Xperia Z1 je jedan od ‘ponajboljih 5 inchnih smartphonea koje smo testirali, idealan za početak 2014. godine. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top