2008. Mobile-Place.info

Imam osjećaj kao da je bilo kao jučer, a unatoč tome što je prošlo više od 6 godina kada smo pokrenuli ovaj portal. Da budem precizniji, prvi puta smo ugledali svjetlo interneta 16.02.2008. Kao da smo predvidjeli, ili osjetili da će danas, 2014. godine, pametni telefoni vladati tržištem mobilnih uređaja. Kako je to izgledalo 2008. godine možete vidjeti u gornjoj fotografiji.

Ne bi ni uspjeli uz podršku kolega koji su objavili vijest da je na i hrvatskom internet prostoru zaživio novi portal. Ovo je priopćenje koje sam poslao kolegama novinarima:

Mobile-Place.info PR

 

Prvi puta ću ispričati priču kako smo došli do ideje za portalom, te davne 2008. godine. Nakon što sam jedan period svog radnog vijeka radio u Hewlett-Packardu, postao sam veliki zaljubljenik u Windows Mobile pametne telefone i kasnije Symbian telefone. Jedan od prvih pametnih telefona koji sam intenzivno koristio bila je Nokia 7650, prvi Symbian pametni telefon. Kada je 29.07.2007. Apple predstavio prvi iPhone, osjetio sam potrebu da na hrvatskom jeziku napravim mjesto koje će biti specijalizirano za pametne telefone. Tada se jako teško moglo naći dobrih informacija na hrvatskom jeziku. Imali smo dva foruma koji su i danas vrlo važni , cafe.mobil.hr (gdje sam bio moderator) i xda-developers.com .

I tako se “rodio” ovaj portal, kao projekt entuzijasta koji je to i danas. Ideja je bila da testiramo pametne telefone, pišemo i pratimo mobilno tržište. Cilj mi je bio napraviti testove pametnih telefona koji će najlakše odgovoriti na pitanje vas čitatelja, jeli taj pametni telefon upravo za vas. Kao što bi pitali prijatelja za preporuku, tako su mnogi pitali nas za preporuku. Zato smo i ovdje i zato nastavljamo ovu filozofiju.

Što se sve dogodilo u periodu od 6 godina, teško je sumirati a da ne bude predugo. Ponosan sam što smo 2010. godine prisustvovali povijesnom Nokia World eventu u Londonu, po meni, početku pada Nokije, kada je Olli Pekka Kallasvuo, CEO Nokije odstupio, a Trojanski konj, Stephen Elop preuzeo Nokiu i odveo je u smjeru Microsofta.

NW2010

Tada sam imao prilike intervjuirati dr.Henrya Tirrija, voditelja Nokia Research Centra, koji je tada, prije 4 godine predvidio razvoj Google naočala i otkrio nam da se korisnici pametnih telefona previše okreću telefonima a sve manje interakciji s okolinom, i da će nove tehnologije morati spojiti interakciju s okolinom i samim pametnim telefonima. Bio je u pravu kada je rekao da nam pogledi bježe dolje, ispod stola, klupe, u ruke. Kako više ne gledamo u perifernom vidu.

Dr.Henry Tirri

 

Ah da, imali smo i ekskluzivu, koja nam je nakratko srušila hosting paket, jer su nas podijelili forumi mobile-review.com i gsmarena.com. Da se podsjetim što su napisali, ah da: “Check it out, a balkan web site had a preview of new Nokia N8”. Da, imao sam priliku je isprobati još u prototip fazi. Hvala neimenovanom izvoru na tome. 🙂

N8 ekskluziva

 

2011. godine postali smo Gold Media Partner najvećeg svjetskog sajma mobilnih tehologija, GSMA Mobile World Congress. Nakon nekoliko mjeseci pregovora, postali smo partner, osobno sam bio izvan sebe kada mi je na mail stigao ugovor.

MP-MWC

 

Ovo partnerstvo se nastavilo do ove godine i vjerujem da ćemo ga nastaviti i u godinama koje nam dolaze.

U 6 godina se skupilo priča, portal se razvijao, uz njega sam i ja imao raznih angažmana i prilika, pisao sam za časopie VIDI, Mobil a imao sam i kolumnu u Hrvatskom izdanju T3 magazina. Upoznao mnoge drage kolege i prijatelje.

Kada se sjetim prvih nagradnih natječaja na našoj Facebook fan stranici, bilo je zbilja zabavno, slali ste nam fotografije, osvajali pametne telefone.

Gdje smo danas, 2014. godine, s prvi puta većim redizajnom stranice. Znam koliko ste nam pisali oko dizajna, no kako smo svi imali glavne poslove, portal je bio uvijek u drugom planu. Prešli smo sa Joomle na WordPress CMS i preko servisa uzeli smo ovaj template te ga prilagodili na način da zadržimo tradiciju jednostavnosti koju smo imali još tamo 2008. godine.

Eh da, brojke, Google Analytics mi kaže da nas dnevno 700-800 vas posjeti. Prosječno se zadržavate otprilike 1 minutu na stranici. Ono na što sam iznimno ponosan je što vas se puno okupilo na našem YouTube kanalu, preko pola milijuna pregleda i preko 1.000 pretplatnika.

Zadovoljan sam brojkama, no najvažnije mi je da ste vi zadovoljni. Sigurno se pitate što sada možete očekivati od nas. Nastavljamo tamo gdje smo stali, 6 godina rada je iza nas.

Osobno se nadam se da ću za 6 godina pisati novi osvrt a do tada, hvala vam na praćenju i čitanju.

Stari portal je još aktivan kao arhiva na ovoj adresi: http://old.mobile-place.info/

Javite mi kako vam se čini novi portal!

Željko Riha
Suosnivač i vlasnik portala
zeljko.riha@mobile-place.info
@zriha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top