Koji je Android pametni telefon ima najbolju bateriju?

Ahilova peta svakog pametnog telefona je autonomija. U zadnje vrijeme želimo što više funkcija, a naravno želimo i da nam je nas telefon uvijek spreman. Puniti svoj mobitel par puta dnevno nitko ne želi, i s time se bore svi proizvođači pametnih telefona.Pitali su se to i kolege s portala usporedi.hr koji su test uzeli nove top modele: LG G2, Sony Xperia Z2, HTC One (M8), Samsung Galaxy Note 3 i Samsung Galaxy S5.

Kapaciteti baterija nisu najbolji parametar za određivanje duljine trajanja baterije na mobitelu, ali daju okviran pogled na to koliko bi baterija trebala izdržati. Veći kapacitet je naravno bolji, pa je tako do početka 2012. najveći kapacitet bio do 2.500 mAh (Galaxy Note), dok danas u mobitelima nalazimo baterije do gotovo 3.500 mAh.

Pred nekoliko godina, 1.800 mAh smatralo se pak rekordnim kapacitetom. S povećanjem kapaciteta baterije raste i potrošnja jer su tehničke osnovice (čipset, procesor, RAM memorija) sve jače.

Tako 2.800 mAh baterija u Galaxyju S5 i dalje nudi dan do dan i pol trajanja uz malo naprednije korištenje poziva, emaila i aplikacija. Gledanje videa i igranje igara smanjuje trajanje baterije na još kraći period.

Xperia Z2 pak nudi nešto veći kapacitet od 3.200 mAh ali i u nešto glomaznijem kućištu od Galaxyja S5. Isti taj kapacitet kao i Z2, u tanjem ali i širem kućištu nudi Galaxy Note 3. HTC One (M8) ima “samo” 2.600 mAh kapaciteta, ali nude dosta unaprijeđenu optimizaciju potrošnje, pa se tako njihova napunjenost ne smanjuje drastično dok je uređaj zaključan (sleep mod). Istu funkciju pametne potrošnje u sleep modu ima i Apple iPhone 5S, ali s kapacitetom od 1.540 mAh, ta je baterija jednostavno preslaba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top