Maknuti 3.5mm audio utor s iPhonea je jednostavno glupo

Ovaj članak neće hejtati novi iPhone 7, niti Apple na kraju dana, no hejtat će filozofiju koja je nakon Steve Jobsa postala samo jedna velika glupost. Smatram da je zadnji dobar iPhone bio model iPhone 4S, nakon toga Apple je krenuo tim nekim čudnim putem. Da se razumijemo, imam Apple proizvode, kao vlasnik MacBook Air računala moram vam priznati da sam poprilično frustriran zbog loše povezivosti, primjerice za HDMI izlaz mi treba adapter, za VGA izlaz mi treba adapter, za Ethernet port mi treba adapter, tako da koliko god je lagan i prenosiv, često u torbi imam šaku adaptera, koji na kraju dana koštaju i nisu mi poboljšali život s time što su ih maknuli. No s druge strane, MacBook Air je i dalje najbolji ultra laki prijenosnik trenutno na tržištu, koliko ga mrzim, toliko ga volim i toliko mi je potreban.

No da se vratim na temu, iPhone 7 i 3.5mm audio izlaz. Naravno da 3.5mm audio izlaz nije zadnja riječ tehnologije, predstavljen je davne 1964 godine, a i nije bez mana, no jednostavno radi. Ako ćemo pričati o bežičnim slušalicama, da volim ih, tko ne bih volio ideju da imamo što manje kablova. No za to već postoje NFC/Bluetooth/WiFi protokoli, a i bežične slušalice su još jedna stvar koja se treba puniti. Da vam ispričam svoje korisničko iskustvo, volim biciklirat, često po Dotki, Sljemenu, bespućima Istre… i kada sam solo, slušam glazbu, imam bežične slušalice koje sam upario preko NFC-a i rade poprilično dobro, no često mi se dogodi da ih zaboravim napuniti, i onda taman pred vožnju otkrijem da su prazne i u zadnji tren ih zamjenim s dobrim starim slušalicama na žici, i to na 3.5mm audio izlazu.

Zašto još mislim da je ova odluka glupa, zato jer za sve koji cijene dobar zvuk, standardne slušalice koje dolaze u pakiranju nisu dovoljne, pa često zađu u HiFi svijet, s time na umu, primjerice kupe dobre NAD Visio HP 50 slušalice (btw moj frend Nebojša je testirao NAD Visio HP 50, check it out – http://tooloud.co/stereo-aureola/#more-3516 ) , i što onda? Koriste dodatni adapter koji košta 30 USD i koji radi konverziju digitalnog zvuka na standardni 3.5mm audio izlaz.

S druge strane, cijela audio industrija je iznimno zadovoljna sa trenutnim standardom 3.5mm audio izlaza, jednostavan je i radi. Ono što je važnije je da zbilja ako maknete jedan takav standard s pametnog telefona i ponudite adapter za 30 USD, vi niste napravili ništa. Ako negdje na internetu pročitate da je Apple maknuo 3.5mm audio izlaz zbog IP67 certifikata i otpornosti na vodu, hm, posjetite kategoriju Testovi i pročitajte razne Galaxy/Xperia modele otporne na vodu, prašinu i opremljene 3.5mm audio izlazom.

Od kad pratim mobilnu industriju (tamo od 2007. godine), nisam vidio ovakvo forsiranje vlastitog rješenja. I da, možda nisam volio iPhone (iako sam ga imao dosta dugo), njegov ekosustav, njegov rad bez microUSB utora, upravljanja datotekama, konverzije audio datoteka kroz iTunes, no što god bi iPhone maknuo, dobro bi se potrudio da ponudi alternativu, često i bolju alternativu, no ovaj puta to nije napravio.

Kako ste dočekali vijest o izbacivanju 3.5mm audio utora? Tvitnite mi. 

I za kraj, citiram OnePlusOne:

oneplus

 Željko Riha

Tagged under:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top