Što sve donosi novi Android 5.0 Lollipop

Android 5.0 Lollipop smatra se jednim od najvećih i najradikalnijih nadogradnji Android operativnog sustava. Već s manjim nadogradnjama Android KitKat verzije, osjetili smo veće promjene u dizajnu korisničkog sučelja. Kako je novi Android 5.0 Lollipop postao dostupan, donosimo vam veća poboljšanja i nadogradnje koje možete očekivati u nadolazećim mjesecima, ovisno o proizvođačima.

Najviše se osjeti korištenje Google Cards sustava koji je najviše vidljiv u Google Now funkcionalnosti no pokazuje okretanje Googla prema cards sistemu, od notifikacija do zaključavanja ekrana.

Novi Android 5.0 donosi i baterry saving način rada, nešto što su proizvođači počeli sami dodavati sada je dostupno uz samog operativnog sustava. Kada se kapacitet baterije isprazni na 15%, operativni sustav uključuje batery saver i omogućava vam oko 90 minuta dodatne autonomije.

Uz novi Android Runtime (ART), baterija će sa Lollipopom trajati puno dulje. Dosta je vremena utrošeno u istraživanje procesa koji utječu na autonomiju današnjih pametnih telefona. Prva testiranja pokazuju da su neki Nexus uređaji dobili oko 30-tak % veću autonomiju s novim operativnim sustavom.

Google Inbox

Novi Inbox koji postaje standard na Android 5.0 donosi mnoga osvježenja u dizajnu i što je najvažnije, unificiran dizajn bez obzira na vrstu uređaja. Novi Gmail 5.0 sada postaje centralno mjesto za e-mailove, jer osim Gmail računa sada možete podesiti i druge e-mail račune. Nešto što će pojednostaviti život ne samo korisnicima već i proizvođačima, više neće morati raditi svoje e-mail aplikacije.

Android 5.0 Lollipop notifikacije

Notifikacije su također novost u novom Android 5.0. Dobile su novi dizajn ali su postale puno pametnije. Google ne želi ometati korisnika s puno notifikacija, stoga same obavijesti na ekranu su postale nenametljive no vrlo korisne.

Aplikacije koje su nas do sada dosta gnjavile sada mogu biti isključene u notifikacijama, stoga odabirete sami što želite da vas obavještava.

Uz Gmail 5.0 dolazi i novi Google Calendar o kojem smo pisali i koji već sada možete isprobati. Više o tome u članku – Isprobali smo novu Android aplikaciju – Google Kalendar.

Google Kalendar

Android 5.0 Lollipop donosi i upravljanje više korisničkih računa, to znači da jedan uređaj može koristiti više korisnika. U novom Lollipopu postoji tri vrste korisničkih računa – user account  sa svim pravima, guest account – gost račun za kratko korištenje uređaja i profile account u kojem sami odaberete restrikcije.

Novi profil Android 5.0

Smart Lock je nova funkcionalnost Google korisničkog sučelja, on omogućava da Bluetooth uređaji mogu otključati vaš telefon ili tablet. Primjerice, imate pametni telefon i pametni sat, i ako se oni nađu u relativnoj blizini, vaš sat može otključati telefon.

Ostale informacije možete pogledati i u ovom videu iz Googlea:

Tagged under: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top