Test HP Elite X3

Glavno pitanje nam je bilo kada nam je stigla povelika kutija s HP Elite X3 , kako pristupiti ovom testu, ne testiramo tablete, ne testiramo prijenosnike, testiramo pametne telefone, a HP Elite X3 puno je više od pametnog telefona. HP Elite X3 je smjer u kojem tržište poslovnih uređaja ide, a to su uređaji koji optimiziraju i prostor i vrijeme. Opremljen sa Qualcomm MSM8996 Snapdragon 820 procesorom (2 x 2.15 GHz Kryo i 2×1.6 GHz Kryo), te 4 GB RAM memorije, HP Elite X3 je po svim standardima hardwarea pravi “monstrum” u pozitivnom smislu. Dodamo li tome još IP67 certifikat koji govori o otpornosti na vodu pri dubini od 1 m na 30 minuta, možemo reći da je nešto na što smo naviknuli, a onda tome dodamo i MIL-STD 810G certifikat koji garantira da je HP Elite X3 spreman i za vojna djelovanja. Tada dolazimo do zaključka da imamo pravog monstruma na testu.

HP Elite X3 -1

HP Elite X3 -2

HP Elite X3 -6

Prednjom stranom HP Elite X3 dominira veliki ekran dijagonale 5.96 incha i 1440 x 2560 pixela rezolucije. Za pohranu podataka, dostupno vam je 64 GB interne memorije, a ako vam to nije dovoljno, ubacite memorijsku karticu u microSD memorijski utor do 2 TB. Ah da, tu je i vrlo kvalitetna kamera od 16 megapixela s LED bljeskalicom, sposobna snimati 1080p HD video a prednja ima 8 megapixela. Na kraju ovog fizičkog opisa dodati ćemo izvrsne i glasne Bang & Olufsen zvučnike. Materijali izrade su vrlo dobri, HP Elite X3 zaslužuje nositi elite u nazivu.

HP Elite X3 pakiranje

HP Elite X3 -5

Operativni sustav Windows 10 Mobile

Microsoft i pametni telefoni, u počecima bili su najbolji (prisjetimo se legendardnih Windows Mobile uređaja, poput HP iPaq), danas su skoro pa zaboravljeni na tržištu pametnih telefona na kojem dominiraju Samsung, Apple, LG, Sony, HTC, Huawei… osim iOS i Androida druge platforme niti nema, BlackBerry je mrtav, a Microsoft je raskinuo vezu s Nokijom koja je ove godine najavila Nokiju 6 – Android pametni telefon.

HP Elite X3 - dock 1

HP Elite X3 -dock

Vjerujemo da se onda pitate zašto Windows 10 Mobile? Zato jer u kombinaciji s izvrsnim HP dockom i Windows Continuum načinom rada, vaš HP Elite X3 postaje desktop računalo. Ovo računalo je sposobno pokretati prave zahtjevne desktop Windows 10 aplikacije poput Adobe Photoshopa kroz HP Workspace program – u pravilu na mjesečnoj bazi plaćate u cloudu računalo s aplikacijama koje se spaja s vašim HP Elite X3.

HP Elite X3 spojen na ekran

Kada sve to spojili, kroz Desk Dock, vaš HP Elite X3 dobiva dva USB 3.0 ulaza, jedan USB C ulaz, Ethernet ulaz i Display Port izlaz. Što znači da jednostavnim spajanjem na eksterni monitor, miš i tipkovnicu dobivate uređaj s 4 GB RAM memorije, 64 GB flash memorije i procesorom od 4 jezgri, dovoljno za sve osnovne poslovne aktivnosti. HP Elite X3 nema ograničenja, nažalost ima ih Windows 10 Mobile. Unatoč prvotnom izgledu desktopa kao pravi Windows 10, nažalost dobivate Mobile varijantu na većem ekranu, i upravo zato ne možete instalirati i pokretati desktop aplikacije već samo mobilne, osim ako ne koristite HP Workspace uslugu.

HP Elite X3 -3

HP Elite X3 -4

Tijekom testa, aplikacije poput Edge preglednika i Outlooka rade izvrsno, 4 GB RAM memorije je i više nego dovoljno, kao i Snapdragon 820. Ponekad se znao cijeli sustav usporiti, no samo na kratko. To sigurno nije do hardwarea HP Elite X3 već do Continuuma na kojem Microsoft mora još poraditi.

HP Workspace idealno je za poslovne korisnike, za sada to je usluga idealna za tvrtke s prodajnim osobljem za koje je HP Elite X3 izvrstan alat. On nudi i desktop aplikacije poput Google Chrome, Notepad, Office 2013, Slack i Acrobat Reader. Nažalost nekih aplikacija nema, i tu HP treba poraditi na njihovoj dostupnosti. Ova usluga je standardna virtualizacija PC-a, kao da na Mac-u dignete virtualno Windows okruženje. To nikada ne radi brzo kao instalirana aplikacija, no nije ni jako sporo. Treba se samo naviknuti.

Ono što možemo zaključiti, HP Workspace i kompletno Windows 10 Mobile Continuum imaju jako puno potencijala.

Da se vratimo još na HP Elite X3, osim impresivnog hardwarea, kvalitetnog zvuka i dosta dobrih fotografija, ono što nam je bilo jako dobro tijekom testa je autonomija uređaja. HP je odlučio u Elite X3 ugraditi Li-Po bateriju kapaciteta 4150 mAH što je tijekom testa značilo minimalno 2 dana autonomije a nerijetko i 3 dana potpune autonomije, posebice kada smo ga pola dana držali na docku.  

Video test:

Zaključak:

Testiranje HP Elite X3 bilo je sve samo ne uobičajeno. Svidjela nam se hibridna filozofija Microsofta i HP-a kao jednog uređaja koji pokriva zapravo 3 uređaja – pametni telefon, tablet i računalo. Ovakav uređaj je izvrsno riješenje i za korporativna okruženja, posebice ona koja koriste Microsoft rješenja (poput Exchange servisa). Također HP Elite X3 je san svakog IT supporta u takvoj kompaniji, jer je takav uređaj jednostavnije i brže održavati nego puno različitih računala.

Naravno tu su i mane, Windows 10 Mobile nije u pravom smislu konkurent Androidu i iOS-u, jednostavno aplikacije nisu dorasle konkurentima. S druge strane Continuum je izvrsna zamisao no treba je bolje realizirati, HP Workstation spašava stvar, no s cijenom nije tako pristupačan.

Bez obzira na sve te mane, HP Elite X3 je izvrstan potencijal i kvalitetno poslovno riješenje. Ako ništa drugo, sasvim kvalitetna alternativa već “dosadnim” Android i iOS uređajima.

Na kraju, u cijeni od 7.200 HRK vi dobivate: pametni telefon vrijedan 6.000 HRK, prijenosno računalo / desktop vrijedno 3.000 HRK. I za tu cijenu, HP Elite X3 je pravi pogodak.

Tijekom testiranja, naši Facebook fanovi aktivno sudjeluju i postavljaju upite, ako im se želite pridružiti, javite nam se na fb.com/mobileplaceinfo

Tagged under: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top