Test HTC Windows Phone 8X

Ponekad se umorimo od silnih testiranja Androida, ima ih zbilja na svakom koraku, pa zato ne skrivamo sreću kada nam dođe novi Windows Phone i to još iz HTC-a.

HTC 8X je upravo to, zadnji Windows Phone 8 smartphone iz HTC-a. Iako smo dosta pričali o nedostacima Windows Phonea te lose politike Microsofta prema HTC-u, ipak ne smijemo zaboraviti povijest ove dvije tvrtke. Da nije bilo HTC-a / Qteka ne bi danas bilo ni Windows Phonea.

Microsoft je izrađivao Windows Mobile a HTC ga je približavao masovnom tržištu. Danas je igra drugačija, Nokia i Microsoft su postali jedna obitelj, a HTC je sada outsider, to nam govori i broj Windows Phone i Android uređaja u ponudi HTC-a.

Unatoč tome, HTC 8X je skoro pa savršen Windows Phone smartphone. S ekranom dijagonale 4.3 incha i rezolucijom 720 x 1280 pixela te hardwareom koji bi poželjeli svi – 1.5GHz dual-core Krait CPU + Adreno 225 GPU, Qualcomm MSM8960 chipset i 1GB RAM , HTC Windows Phone 8X krije još jedan adut, skoro pa savršeno kučište. Dizajn novog 8X te materijali izrade su nas toliko oduševili da smo skoro pa zaboravili kako je to Nokija dobro napravila sa Nokijom N9. Naravno tu je 16 GB interne memorije koja je po nekima premala jer nedostaje microSD utor, po nama je sasvim dovoljna, kao i NFC povezivost i 8 megapixelna kamera sposobna snimati 1080p video u 30 sličica po sekundi. Hardver ko hardver, rekli bi mnogi, kao sto bi i mi rekli da smo mogli vidjeti i quad core procesor umjesto dual core, no zapravo da li vam je potreban? Zasigurno nije, jer Windows Phone 8 je izvrsno optimiziran operativni sustav koji na ovom hardwareu radi jednostavno savršeno.

Da toliko ne hvalimo, naravno da smo pronašli nekoliko mana, sitnih mana u samom dizajnu uređaja i većih mana u samom OS-u koji jednostavno čeka i čeka da procvjeta ali to nikako da se dogodi.

Zaključak

Ako ga usporedimo s drugim Windows Phone 8 modelima, onda je zapravo konkurencija vrlo slaba, tu je jedino Nokia Lumia 920 sa nešto većim ekranom, istim procesorom i usudili bi se reci boljom kamerom. Naravno, tu su ostali OS-ovi, posebice novi iPhone 5 koji je sada nešto dulji i ima novi iOS 6 te novi Android modeli, poput Galaxy Galaxy S III te iz HTC-ovih redova HTC One X i novi Sony Xperia TL. Također ne smijemo zaboraviti ni LG Nexus 4 kao Googelov odabir za nosioca Android utrke.

Svi ti top smartphone modeli su skoro pa isti, prema hardverskim značajkama, no na vama je da odaberete operativni sustav koji vam odgovara, zapravo sto točno radite sa svojim smartphoneom odgovara na pitanje da li je Windows Phone 8 za vas, jer Windows Phone 8 je vrlo kvalitetan OS s još osnovnim nedostacima koje su Android pa cak i iOS odavno prošli. Krenimo od broja aplikacija u Marketu do kvalitete nativnih aplikacija koje korisnici koriste – Skype, Viber, Facebook, Twitter, Foursquare, Instagram i ostale. Microsoft se trudi, no treba se još malo potruditi da bi mogao ponuditi korisniku sve kao i primjerice Android Jelly Bean.

Ako prelazite s iOS-a na Windows Phone 8, vjerujemo da ćete se oduševiti fluidnosti, no nećete se oduševiti Marketplaceom, ako pak prelazite s Androida na Windows Phone, odusevit ce vas inovativnost i fluidnost menija, bit ćete ok s brojem aplikacija u marketplaceu no neće vam se svidjeti ograničenost u file managementu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top