Test Sony Xperia Z5

Sony Xperia Z5 jedan je od najboljih top modela pametnih telefona trenutno na tržištu. Test koji smo intenzivno odradili u proteklih nekoliko tjedana, dokazao je upravo to. Red je da prvo opišemo što sve dobivate s novim Sony Xperia Z5 pametnim telefonom. Na prvi pogled tu je predivan Triluminos ekran dijagonale 5.2 incha, 1080 x 1920 pixela rezolucije, IPS LCD matrice i X Reality for Mobile tehnologije. Kad smo već kod ekrana, Full HD je razuman odabir u ovom segmentu, ako poželite 4K rezoluciju tu je uvijek Z5 Premium. Mi smo stava da je 4K više marketinško nego praktično rješenje, stoga držimo se dobrog 1080p ekrana koji ima predivne i jasne boje. Također vrijedi spomenuti da je pozadinsko osvjetljenje iznimno jako.

Test Sony Xperia Z5 -1

Dizajnerski gledano, Sony Xperia Z5 prati dizajn prijašnjih modela, kao i Compacta i Premiuma. Ono što je najvažnije, u ruci djeluje moćno i čvrsto. Smještaj tipki je standardan kod Xperia Z modela, jedino što smo našli čudno i potrebno navikavanja su kontrole glasnoće, umjesto da su na vrhu, iznad tipke za paljenje/gašenje Xperije Z5, one su ispod tipke, taman iznad tipke za paljenje kamere.

Test Sony Xperia Z5 -2

To je sve smješteno na desnoj strani, na lijevoj strani su utori za SIM karticu. Na tipki za paljenje/gašenje uređaja smješten je i senzor otiska prsta. Sony Xperia Z5 teška je oko 154 grama a dimenzija je ista kao Sony Xperia Z3+.

Test Sony Xperia Z5 -5

Operativni sustav je Android 5.1.1 Lollipop pojačan Xperia launcherom. Da bi sve to radilo besprijekorno i brzo, Sony se potrudio da Xperia Z5 ima najbolji hardware, to znači Qualcomm MSM8994 Snapdragon 810 koji dolazi s ukupno 8 jezgri, 4 jezgre Cortex A53 radnog takta 1.5 GHz i 4 jezgre Cortex A57 radnog takta 2 GHz. 3D elementi, poput igrica rade iznimno brzo, za to je zaslužan Adreno 430 GPU i 3 GB RAM memorije. Za pohranu podataka dostupno vam je 32 GB interne memorije a ako vam to nije dovoljno, tu je microSD memorijski utor.

Test Sony Xperia Z5 -3

Prilikom obavljanja težih zadaća (UFC igra) primijetili smo da se Xperia Z5 dosta zagrijava, i to u gornjem lijevom kutu, taman pokraj kamere. Unatoč zagrijavanju, nismo primijetili problem u performansama.

Baterija kapaciteta 2.900 mAh zaslužna je za izvrsnu autonomiju Sony Xperije Z5, a to znači 2 dana bez punjenja ukoliko dosta koristite svoju Xperiju Z5. Kako testiramo autonomiju? Važno je opteretiti pametni telefon, pa je kod nas slučaj da imamo 2 mail accounta na push-u, Twitter push, Facebook push + Messenger, Instagram push. Znači sve notifikacije rade. Također, dio testa smo na mobilnoj mreži  a dio na WiFi-ju.

Test Sony Xperia Z5 pozadina

Na stražnjoj strani se smjestila 23 megapixelna kamera sposobna snimati 2160p video u 30 fps-a. Prednja kamera je 5.1 megapixela sposobna snimati 1080p video u 30 fps-a. Kad smo kod stražnje strane, drago nam je da nas je Sony poslušao (sve korisnike), jer je zadnja strana i dalje staklo, no matirano, pa nema više otisaka prstiju koji vizualno kvare dojam. Kvaliteta fotografija? Sony Xperia Z5 jednostavno radi dobre fotografije. U 16:9 formatu možete fotografirati u rezoluciji 5,984 x 3,366 pixels što je više nego dovoljno za bilo kakve zahtjeve.

Video test

Zaključak

Sony Xperia Z5 na vrhu je uz top modele ostalih proizvođača, ono što donosi sa sobom je i IP68 certifikat, što znači poneka fotografija i na plaži u plićaku (imajte na umu da je testirana na 1.5 metara dubine i 30 minuta). Ukratko vrhunski hardware upakiran u vrhunsko kućište sa izvrsnom kamerom i dobri performansama. Sony Xperia Z5 je sve što bi poželjeli u jednom pametnom telefonu.  S cijenom od oko 6.000 HRK sigurno nije najpovoljnija, no Xperia Z5 to niti ne treba biti, u rangu s drugim top modelima, donosi sve potrebno za borbu. Ako se odlučujete za kupovinu top Android pametnog telefona,u izbor vam sigurno ulazi zadnji One model, Galaxy S model i Xperia Z5. S Xperiom Z5 nećete imati previše kompromisa, no imati ćete slobodu, posebice zbog IP68 certifikata radi kojeg nam je drago da ga Sony forsira. Uz izvrsnu kameru, hardware, dizajn i završnu obradu te autonomiju, Sony Xperia Z5 je zbilja pametni telefon za poželjeti.

Tijekom testiranja, naši Facebook fanovi aktivno sudjeluju i postavljaju upite, ako im se želite pridružiti, javite nam se na fb.com/mobileplaceinfo

Tagged under: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top