Test Sony Xperia Z5 Premium

Sony Xperia Z5 Premium je prvi pametni telefon na svijetu s 4k ekranom. Pitali smo se kako započeti ovaj test, i otkrili da je upravo prva rečenica najvažnija. Sony je odlučio s Z5 Premium pokazati tržištu da može raditi pionirske modele. Krenimo od ekrana, Sony Xperia Z5 Premium opremljen je ekranom dijagonale 5.5 incha (prvi takav u Sonyu što je za sve pohvale) UHD rezolucije – 3840 x 2160 pixela i IPS LCD tehnologije sa 806ppi (za usporedbu Samsung Galaxy S6 ima 577 ppi).

Sony Xperia Z5 Premium

Sony Xperia Z5 Premium lijeva strana

Što se tiće ostalog hardwarea, isti je kao i kod Sony Xperia Z5, procesor je Octa-core Qualcomm MSM8994 Snapdragon 810, opremljen 1.5 GHz Cortex-A53 s 4 jezgre i 2 GHz Cortex-A57 s 4 jezgre, za grafiku se brine Adreno 430 GPU a radne memorije ima više nego dovoljno – 3GB RAM. Interne memorije ima 32 GB, a ako to nije dovoljno, tu je microSD memorijski utor. Također, kamera je impresivna ista kao i kod Sony Xperia Z5, 23 megapixela sa mogučnosti snimanja 2160/1080p videa, također tu je IP68 certifikat koji garantira otpornost na vodu i prašinu.

Sony Xperia Z5 Premium

Sony Xperia Z5 Premium gornja strana

Sigurno se pitate, kako 4k funkcionira, kao i kod novih 4k televizora, sav sadržaj koji je rađen za 1080p rezoluciju, se prilagođava 4k rezoluciji. Kad smo kod materijala izrade, Sony je odlučio postaviti sjajno staklo na pozadinu, s prednje strane dominira ekran i sve to u aluminijskom okviru. Kvalitetno i čvrsto, s ponekom mrljom na pozadini od korištenja, ovdje bi voljeli ipak vidjeti matt boju.

Jedino što nam je trebalo navike je kontrola glasnoće, smještena između tipke za paljenje (koja sadržava jako precizan senzor otiska) te tipke za pozivanje kamere.

Baterija je impresivna, kapaciteta 3.430 mAh, Sony Xperia Z5 je znala ostati 2 dana bez problema bez punjača uz vrlo intenzivno korištenje. Operativni sustav je Android OS, v5.1.1 (Lollipop),a  Sony naravno planira OTA nadogradnju na Android 6.0 Marshmallow.

Video test:

Zaključak:

Sony Xperia Z5 Premium je stvarno premium pametni telefon. Iako 4k rezolucija nije uvijek dostupna (ne prikazuje se u svim elementima OS-a), teško je bilo otkriti kada se prikazuje a kada ne, jer je ekran zbilja impresivan. Sony je sa Z5 Premium otvorio jednu zanimljivu filozofsku raspravu, treba li nam 4k zaslon na pametnom telefonu? Možda treba, možda ne, no kada je tehnologija tu, pitat ćemo se prije, zašto ne? Ostale značajke su na razini top pametnog telefona, stoga nećemo komplicirati, ako vam je u budžetu (a to znači oko 6.000 HRK), i želite top pametni telefon koji je i prvi 4k pametni telefon na svijetu, nemate puno izbora, tu je Sony Xperia Z5 Premium.

Tijekom testiranja, naši Facebook fanovi aktivno sudjeluju i postavljaju upite, ako im se želite pridružiti, javite nam se na fb.com/mobileplaceinfo

Tagged under: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top