Test Sony Xperia M4 Aqua

Sony Xperia M4 Aqua jedan je od onih modela srednjeg ranga kojem jednostavno teško možete pronaći manu. Recimo da je to prvi problem Sony Xperije M4 Aqua, drugi problem je što je toliko dobra da je direktan konkurent još jednom modelu iz Sonya, Sony Xperia Z3 Compact, mini varijanta top modela iz Sonya. Sony Xperia M4 Aqua izgleda kao da je puno skuplja nego što je. Na test nam je stigao bijeli model i mnogi su ga znali zamijeniti s Xperijom Z3. Za razliku od skupljeg modela, ušteda se vidi na materijalima izrade.

Sony Xperia M4 Aqua -1

Xperia M4 Aqua napravljena je od čvrstog komada plastike, a zadnja strana vrlo vješto imitira skuplji model (koji ima staklo). Prednjom stranom dominira ekran dijagonale 5 incha i rezolucije 720 x 1280 pixela IPS LCD tehnologije.

Sony Xperia M4 Aqua -2

Tu je i Triluminos tehnologija koja vrlo lijepo prikazuje boje, jedinu zamjerku smo našli u prikazu crne boje koja je relativno isprana, ostalo kod ekrana je izvrsno. Operativni sustav je Android 5.0 Lollipop koji radi bez problema na hardwareu specifikacija – Qualcomm MSM 8939 Snapdragon 615 sa 1.5 GHz Cortex A53 (4 jezgre) i 1.0 GHz Cortex A53 (4 jezgre).

Sony Xperia M4 Aqua -3

Grafika je poznata Adreno 405 a tu je i 2 GB RAM memorije. Uz prikaz crne boje, druga veća mana je nedostatak većeg prostora na samoj memoriji, interne memorije ima svega 8 GB (ili model 16 GB koji je nešto skuplji), no s druge strane tu je i microSD memorijski utor.

Sony Xperia M4 Aqua -4

Kamera je druga zanimljiva stvar na ovom mid rangeru, 13 megapixela s odvojenom tipkom za paljenje i mogućnost snimanja 1080p HD videa. Prednja kamera ima 5 megapixela.  Zašto druga zanimljiva stvar? Prvu smo ostavili za kraj, kao što ime govori Sony Xperia M4 Aqua ima IP68 certifikat, što znači da joj prašina ne smeta a može i u dubinu od 1.5 metara na maksimalno 30 minuta.  Još jedna mala zamjerka je na dosta tihi zvučnik, no opet, to je možda više subjektivan nego kompletno objektivan dojam.

Sony Xperia M4 Aqua jednostavno nema neku veću manu, manu zbog koje bi vas odgovorili od kupnje ili vam preporučili neki “bolji” mid ranger. U tim okvirima ima dobar ekran, dobru kameru, brzo radi i još može pod vodu, što više vlasnik pametnog telefona može poželjeti?

Video test

Zaključak

Sony Xperia M4 Aqua  kao što smo otkrili i u samom uvodu, jedan je od trenutno najboljih ako ne i najbolji mid range pametni telefon. Kvalitetno je napravljen, autonomija baterije je izvrsna (imajte na umu ekran dijagonale 5 incha), izgledom se čini da pripada gornjoj klasi (premium). Ekran IPS LCD možda ne pokazuje crnu boju kao Super AMOLED, no dobar je sa suncem i prikazuje jako lijepe boje. Eh da, zaboravili smo i najvažniju prednost, u slobodnoj prodaji Sony Xperia M4 Aqua bez ugovorne obveze košta 2.100 HRK.  Za nešto više novaca, možete kupiti LG G2, koji je isto jako dobar no već zastario, no on je pripadnik top klase. Pravi mid range konkurent mu je HTC Desire 820 i on nas je impresionirao, no on je skuplji i ne ide pod vodu.

Tijekom testiranja, naši Facebook fanovi aktivno sudjeluju i postavljaju upite, ako im se želite pridružiti, javite nam se na fb.com/mobileplaceinfo

Tagged under: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top