3.5 mm audio utor je i dalje živ

Sjećate se kako je prošle godine iPhone 7 došao bez audio utora, bez onog standardnog 3.5 mm audio utora koji je s nama desetljećima? Tada smo napisali članak – Maknuti 3.5 mm audio utor s iPhonea je jednostavno glupo . Odmah su se pojavila dva tabora, oni koji govore kako je 3.5 mm audio utor zastario i da je vrijeme za novu tehnologiju, i onaj koji kaže, ako utor radi, a postoji tisuće proizvođača slušalica koji rade slušalice s tim utorom, onda ga treba ostaviti. Koja nam je alternativa ako nema 3.5 mm audio utora? USB-C koji postaje standard i tu vjerujemo da bi mogao postati zamjena 3.5 mm audio utor, i manje zastupljen Apple Lightning utor.

Onda se dogodio Mobile World Congress, gdje smo očekivali da će svi brandovi jednostavno napustiti 3.5mm audio utor i predstaviti nove pametne telefone za ovu godinu koji nemaju tu staru tehnologiju, no dogodilo se upravo suprotno, skoro svi novi model:
Sony Xperia XZ Premium
Huawei P10
LG G6

imaju 3.5mm audio utor. Također i BlackBerry KeyOne ima stari audio utor, kao i novi modeli Android Nokia 3,5 i 6.  Još jedna stvar je dosta važna za naglasiti, predviđa se da bi i novi Samsung Galaxy S8 mogao doći također s 3.5 mm audio utorom. Prema svemu tome, možemo zaključiti da se tržište malo zaletjelo. Jedini tko je uz Apple napustio 3.5 mm audio utor je HTC s novim Ultra modelima.

Kako će se sve to razvijati, teško je predvidjeti, no možemo reći sa sigurnošću da je 2017. godina i dalje godina s 3.5 mm audio utorom, kakav god trend se forsirao. Čvrsto vjerujemo da ovaj trend mora doči od proizvođača audio opreme a ne pametnih telefona, oni su ti koji će predstaviti uređaje koji se trebaju spojiti na nešto. Danas se većinom spajaju na 3.5 mm audio utor.

Tagged under:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top